Energija

Zelena ekonomija: GEFF program finansirao 1.500 porodica sa područja zapadnog Balkana

Dosadašnje ulaganje u okviru Programa finansiranja zelene ekonomije zapadnog Balkana (WB GEFF) Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u vrijednosti od 8 miliona eura u projekte kojima se pospješuje energetska efikasnost u domaćinstvima uštedjelo je 7 miliona kWh energije i rezultiralo smanjenjem emisije preko 2,5 miliona kg CO2 na godišnjem nivou, saopćeno je iz WB GEFF-a u povodu Svjetskog dana zaštite životne sredine.

Ilustracija

ema ovogodišnjeg Dana zaštite životne sredine je zagađenje zraka.
Projekat WB GEFF je postigao značajne rezultate na ovom polju: ostvarena ušteda jednaka je količini utrošene energije na grijanje za više od 500 domaćinstava ili 1.600 automobila uklonjenih sa ulice svake godine.

Devedeset dva procenta svjetske populacije ne diše čist zrak, a zagađenje zraka je posebno značajan problem u zemljama Balkana.

Svjetski dan zaštite životne sredine 2019. godine podstiče kompanije, zajednice i pojedince da zajedno istraže kako obnovljiv izvori energije i zelene tehnologije mogu poboljšati kvalitet zraka na globalnom nivou.

Iako WB GEFF postoji tek oko godinu i po dana, program je već finansirao skoro 1.500 porodica sa područja zapadnog Balkana, potvrđujući da postoji značajna potreba za zelenim kreditiranjem.

U svojim nastojanjima da informacije o energetski efikasnim tehnologijama budu dostupne svim vlasnicima stambenih objekata, program uspješno koristi EBRD-ov inovativni, ali jednostavni Tehnološki selektor.

Ova online platforma sadrži 13 kategorija sa preko 18.000 energetski efikasnih proizvoda koji su odobreni za finansiranje, a koji se nalaze u ponudi preko 4.500 prodajnih mjesta širom zapadnog Balkana. Lista proizovda i prodavača svakog je mjeseca sve duža.

EBRD GEFF program je realizovan zahvaljujući podršci Evropske Unije (EU), Ministarstva finansija Austrije (BMF) i Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice (ECS), prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh