Energija

Gas poskupljuje za skoro 30 posto

Vlada Federacije BiH dala je danas saglasnost da veleprodajna cijena gasa za distributivna privredna preduzeća bude viša za 29,29 posto. Od 1. maja cijena će biti 0,64 KM po standardnom kubnom metru.

No image - Haber.ba

U ovu cijenu nije uračunat PDV. Kako je saopšteno iz Vlade FBiH, odluka je donesena nakon što je 22. aprila Federalnom ministarstvu trgovine BH-Gas d.o.o. Sarajevo dostavio zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama. Uz zahtjev je stigla i odluka Nadzornog odbora ove kompanije, kao i pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva.

BH-Gas je u januaru ove godine tražio povećanje cijena gasa za 31,3 posto, ali je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao da toliko povećanje cijene ne dolazi u obzir te da se u razmatranje može uzeti samo povećanje od tri do pet posto. Na kraju će povećanje ipak iznositi 29,29 posto.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić rekao je tada kako je povećanje isključivo zasnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a da je slijedom toga došlo do direktnog povećanja ruske nabavne cijene gasa. Takođe, tada je navedeno kako se BH-Gas počeo suočavati s enormnim gubicima na razlici između nabavne i prodajne cijene gasa, koji su u mjesecu januaru na dnevnoj bazi iznosili otprilike 80.000 KM, piše “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh