Energija

Jeftinija vožnja automobilom – Srbin izumio uređaj koji štedi i do 50 posto goriva!

Piroćanac Jovica Pešić izumio je uređaj koji omogućava uštedu goriva u motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem i do 50 posto, a uz to, emisiju štetnih gasova, poput ugljen-monoksida smanjuje skoro tri puta u odnosu na klasične savremene motore.

No image - Haber.ba


Pogonsko gorivo (Foto: Ilustracija)

Kako je izjavio Jovica Pešić, kome ovo nije prvi pronalazak, uređaj je prošao brojna ispitivanja na Mašinskom fakultetu u Nišu čiji su rezultati veoma ohrabrujući pa ga uskoro očekuje i serijska proizvodnja.

“Interesantno je da su rezultati ovog uređaja bolji na starijim motorima, koji se najviše i voze na našem području. Tako sam ugradnjom ovog uređaja na starom traktoru “IMT” uspio da ostvarim uštedu goriva od preko 50 posto što je zaista izvanredan rezultat. Reaktor se ugrađuje u ispušni sistem motora. Sastavi dio je i posuda u koju se sipa destilovana voda koja je neophodna za rad reaktora, a ugrađuje se i sistem termootpornih crijeva i specijalni usisnik koji se montira u usisnu granu automobila”, kaže Pešić i dodaje da su rezultati takođe impresivni i kada je riječ o emisiji štetnih gasova.

“Za vrijeme rada motora imate sijaset gasova koji nastaju, koji su zapaljivi, a ne koriste se za dobijanje energije u samom motoru. Ovaj uređaj potpomaže da i ti gasovi budu spaljeni u samom cilindru motora tako da na ispušnu skoro da nema nikakvog dima. Prilikom ispitivanja na Mašinskom fakultetu u Nišu emisija ugljen-monoksida u motoru u kome je ugrađen reaktor od 9 procenata, smanjena skoro tri puta na 3,14”, objašnjava Pešić, koji je završio Elektrotehničku školu u Nišu i studirao na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Piroćanac Zoran Jovanović je prije tri mjeseca instalisao rekator u svoj automobil “reno senik”.

“Prvu stvar koju sam primijetio je da auto ima dosta veću snagu. Potrošnja u gradskoj vožnji u Beogradu gdje radim je oko 6,3 litara na 100 kilometara, a riječ je o dizel motoru snage 1.900 kubika”, kaže Jovanovoć.

(tanjug)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh