Energija

Genetski inžinjering – Rusi uzgajaju brzorastuće topole za biogorivo

Institut za biljnu fiziologiju i biohemiju iz Irkutska, koji je sibirski ogranak Ruske akademije nauka, razvija umjetno uzgojenu brzorastuću topolu s namjerom njene upotrebe kao biogorivo.

No image - Haber.ba


Drvo topole (Foto: garnek.pl)

Uz pomoć genetskog inženjeringa, u toku je razvoj metode uzgoja topole koja raste dva do tri puta brže nego u prirodi.

To bi drvo trebalo biti sirovina za biogorivo, a izabrano je kao jedno od najbrže rastućih u Sibiru, otporno na surovu klimu i nametnike.

Riječ je o dugotrajnom projektu koji je u ranoj fazi, a donekle ga otežava ruski zakon koji zabranjuje uzgoj genetski modifikovanih biljaka na otvorenom pa mladice sada rastu u staklenicima.

Sibirski naučnici smatraju da će projekat pokazati efikasnot i da će GM topole biti u upotrebi u industrijskim razmjerima.

Nadaju se da će bliskoj budućnosti biti stvorena topola koja se ne može sama razmnožavati u prirodi, te joj stoga neće nauditi.

(hina)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh