Energija

FERK u službi građana: Nema poskupljenja struje u 2019. godini

Regulatorna komisija za energiju FBiH na današnjoj redovnoj sjednici održanoj u Mostaru razmatrala je prijedlog cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge upućen od strane JP Elektroprivreda BiH.

FERK

Advertisements

Analizom je utvrđeno da prijedlog cijena ovog preduzeća nije u skladu sa odredbama privremenih smjernica elektroenergetske politike, kao ni sa metodologijom za utvrđivanje cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge. Opskrbljivač je, navode u FERK-u, obavezan voditi računa o postupnom ukidanju unakrsnog subvencioniranja između kategorija i grupa potrošnje, te izbjegavati nagle cjenovne promjene za kupce u okviru univerzalne usluge.

Preduzeća su istovremeno obavezna dostaviti prijedloge cijena usluge javnog opskrbljivača koje uključuju cijene nabavke električne energije, cijenu usluge opskrbe javnog opskrbljivača i cijenu usluge korištenja distribucijske mreže. Cijene moraju biti predložene najkasnije 60 dana prije planiranih primjena.

Elektroprivreda BiH krajem prošlog mjseca FERK-u je dostavila na saglasnost prijedlog cijena prema kojem se izračuni za kategoriju domaćinstava, kao i za 3. i 4. grupu iz kategorije “ostala potrošnja” ne bi mijenjali. Međutim, za kupce iz kategorije “otala potrošnja” na 0,4, kV predloženo je prosječno povećanje za 7,74% posto. Za kupce sa priključnom snagom većom od 23 kilovata, odnosno za prvu tarifnu grupu, predloženo je povećanje prosječne cijene za 10,7 posto.

Za drugu tarifnu grupu, odnosno za kupce sa priključnom snagom manjom ili jednakom 23 kilovata, koji posjeduju dvotarifno brojilo predloženo je povećanje za šest posto. Povećanje za 5,5 posto predloženo je za petu tarifnu grupu, odnosno za kupce koji posjeduju jednotarifno brojilo. Predloženo je i da se cijene primjenjuju od 1. februara naredne godine.

Pokrajčić objasnila je kako u kategoriju “ostala potrošnja” spadaju kupci koji imaju priključak na niskom naponu, a nisu domaćinstva i nisu javna rasvjeta. To su, ustvari, mali industrijski, komercijalni kupci, odnosno kupci koji se bave bilo kakvim poslovnim aktivnostima, a istovremeno imaju priključak na niskom naponu.

FERK je danas utvrdio cijene za korisnike univerzalne usluge JP Elektroprivreda BiH, prema kojoj one za sve kategorije i grupe potrošnje ostaju iste. Svoju odluku utemeljio je na odluci o tarifnim stavovima za korisnike distribucijskog sistema JP Elektroprivreda, ulaznim podatcima za 2019. i podlogama korištenim za izračun cijena ovog javnog opskrbljivača koje su u primjeni.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh