Energija

Zašto je “BH-Gas” odbio jeftiniji plin iz RS!?

Na adresu sarajevske kompanije „BH-Gas“, koja je u vlasništvu FBiH, prije tačno 11 dana stiglo je pismo iz kompanije iste djelatnosti „Gas-Res“, čije je sjedište u Banjoj Luci, a koja je u stopostotnom vlasništvu Vlade RS.

Gas - avaz.ba

Advertisements

U pismu „Gas-Res“ navodi da postoje klijenti zainteresirani za njegov plin, ali da mu je za transport potrebno da koristi plinovod koji je u vlasništvu „BH-Gasa“ i koji se nalazi u Federaciji BiH, piše Avaz.

Nesmetan protok

Zbog toga kompanija iz RS traži od „BH-Gasa“ uputstvo kako da koristi uslugu njegovog transporta prirodnog plina kako bi došla do svojih klijenata.

Iz „Gas-Resa“ navode da njihove plinovode koristi i „BH-Gas“ te da bez problema plinom snabdijevaju korisnike u RS, a posebno se ističe odredba Ustava BiH prema kojoj se garantira nesmetan protok robe i usluga na cijeloj teritoriji BiH.

No, „BH-Gas“ 7. decembra na upit odgovara negativno. Kao jedan od razloga navodi se da ne postoje dokumenti za pristup transportnom sistemu Federacije BiH, a razlog je da u FBiH još nije otvoreno tržište prirodnog plina te da sve to čeka usvajanje državnog zakona o plinu.

Zanimljivo je da je nekoliko dana kasnije, 4. decembra, upravo o temi liberalizacije plinskog tržišta u BiH održan sastanak u Ambasadi SAD u Sarajevu. Sastanku su prisustvovali ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, federalni ministar za energiju, rudarstvo i industriju Nermin Džindić te ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

Zagađenost zraka

Kako saznajemo, u Ambasadi SAD podržali su takvu ideju „Gas-Resa“ i izrazili stav da nemaju ništa protiv da „ruski“ plin dođe i u Federaciju BiH.

Važno je istaći da je veliki broj domaćinstava i kompanija, posebno u Sarajevu, ali i širom FBiH, odustao od plina kao energenta zbog njegove cijene te se opredijelilo za neku jeftiniju varijantu. To je direktno utjecalo i na zagađenost zraka, posebno u glavnom gradu BiH.

Građani trenutno plaćaju 375 dolara za hiljadu kubika plina, dok je cijena za industriju 381 dolar za hiljadu kubika. Prema informacijama koje smo dobili, ako bi bila prihvaćena ideja „Gas-Resa“, plin bi za domaćinstva i industriju u FBiH bio jeftiniji za najmanje 20 posto!

Tražili veću cijenu, ministar poderao zahtjev

U međuvremenu, kako saznajemo, u Upravi „BH-Gasa“ ozbiljno se razmatra da se napravi novi cjenovnik kojim bi plin bio još skuplji.

Takav prijedlog već je iznesen na sjednici Nadzornog odbora „BH-Gasa“, a ako bude potvrđen, on će se naći i na sjednici Vlade FBiH, koja bi ga trebala aminovati ili odbiti.

„Arcelor Mittal“ zainteresiran

Zainteresirani kupac kojeg u pismu navodi „Gas-Res“, kako saznajemo, jeste zenički „Arcelor Mittal“.

Doznajemo da je ova firma prije nekoliko mjeseci izrazila želju, odnosno interes da od „Gas-Resa“ kupi plin zato što je jeftiniji.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh