Energija

Italija se pridružuje plinovodu “Turski tok”?

Jučer je u Moskvi održan sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i talijanskog predsjednika vlade Giuseppea Contea.

Plinovodi - Geopolitika.news

Nakon sastanka, na kojem su razmatrane brojne aktualne političke teme u Evropi i svijetu, kao i bilateralni rusko-talijanski odnosi, uključno i oni gospodarski, održana je zajednička konferencija za medije. Jedna od zanimljivijih izjava svakako je bila i ona o energetskim projektima vezanim uz plinske dobavne smjerove prema EU.

Putin je izjavio kako Rusija izučava mogućnost priključenja Italije rusko-turskom plinovodu ‘Turski tok’ i da se sada proučavaju pitanja koja se odnose na infrastrukturu i varijante talijanskog priključenja.

“To se može izvršiti kroz Bugarsku, može čak i kroz Srbiju, Mađarsku, a može i kroz Grčku”, izjavio je ruski čelnik na zajedničkoj medijskoj konferenciji s talijanskim premijerom Conteom.

Podsjećamo: već je ranije ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov izjavio kako je sudjelovanje država članica EU u projektu ‘Turski tok’ moguće jedino uz prethodna jamstva, kako se ne bi ponovila priča s plinovodom ‘Južni tok’, koji je naprasno prekinut nakon što je već gotovo i počela njegova izgradnja na teritoriju Bugarske. Također podsjećamo, kako je 18. rujna, u vrijeme svog posjeta Rusiji, i mađarski premijer Viktor Orban zamolio ruskog vođu Putina da ozbiljno razmisli o produljenju plinovoda ‘Turski tok’ i do Mađarske i dalje. Inače, projekt ‘Turski tok’ potpisan je između Rusije i Turske u listopadu 2016.g., a idejna razrada je počela odmah nakon što je dvije godine ranije EU, najviše na zahtjev SAD-a, stopirala izgradnju već odobrenog projekta plinovoda ‘Južni tok’ zbog ukrajinske krize, piše “Geopolitika“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh