BIZnews

Rast cijene nafte na svjetskom tržištu prati rast cijena u maloprodaji

Treću sedmicu za redom raste cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, a taj trend prati porast cijena u maloprodaji.

Eksploatacija nafte - Flickr.com

Prosječna cijena litre premium bezolovnog benzin BMB 95 u Federaciji BiH trenutno je 2,81 KM, dok je prosječna cijena litre dizela 2,85 KM. U proteklih 30 dana litra benzina je poskupila za 9 feninga, kao i litra dizela, pokazuju podaci Federalnog ministarstva trgovine.

Cijena litre benzina u septembru prošle godine bila je identična današnjoj, dok je dizel prije godinu dana bio znatno skuplji i prodavao se po prosječnoj cijeni od 3,23 KM po litri.

Agencije navode kako je porast cijene nafta na svjetskom tržištu posljedica odluke Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje. Ti vodeći izvoznici smanjivat će isporuke do kraja ove godine za ukupno 1,3 miliona barela dnevno.

Smanjenjem proizvodnje Saudijska Arabija i Rusija nastoje zadržati više cijene nafte, s obzirom da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh