Energija

"Obnovljen" sa 102 miliona KM – Blok 5 u Termoelektrani Tuzla ne radi!? (VIDEO)

Blok 5 u Termoelektrani Tuzla ne radi. Da li je u pitanju kvar ili nedostatak ugljena na depoima, iz Elektroprivrede BiH nisu željeli odgovoriti. Ipak, evidentno je da su posljedice obustave rada ovog bloka velike.

No image - Haber.ba


Termoelektrana Tuzla (Foto: Arhiva)

Blok 5 je rekonstruisan 2008. godine. Danas ne radi. Njegova rekonstrukcija tada je bila najveći poslijeratni projekt u energetskom sektoru u našoj zemlji – koštala je 102 miliona maraka. To je bila investicija za nesmetan rad ovog bloka u narednih 15 godina. Da li je riječ o velikom kvaru ili nedostatku ugljena na depoima Termoelektrane, konkretan odgovor iz Eleketroprivrede se nije mogao dobiti.

“Blokovi su u domenu snabdijevanja proizvodnje i prema planovima, kapacitetima i potrebama oni se uključuju ili isključuju”, kazao je Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Isključivanje Bloka 5, evidentno je, prouzrokovat će višemilionske gubitke, jer je njegova jačina skoro identična kapacitetu Bloka 6, koji proizvodi 215 megavata struje. U EPBiH priznaju da imaju problema sa nedostatkom ugljena na depoima koje snabdijevaju rudnici Banovići, Kreka i Đurđevik.

“To je dnevna problematika EPBiH i rudnika”, istakao je Grabovica.

U tim rudnicima, kojima je EPBiH još u augustu isplatila nekoliko stotina hiljada maraka za neisporučeni ugljen, imaju svoje objašnjenje.

“Moramo priznati da smo u prvih sedam mjeseci isporučili za EPBiH 172 hiljade tona manje, i to isključivo po njihovim nalozima i zahtjevima. Nismo sposobni da nadoknadimo ono što što su oni propustili u prvih sedam mjeseci”, kazao je Munever Čergić, direktor RMU Banovići.

Šefik Sarajlić, pomoćnik izvršnog direktora za tehničke poslove rudnika Đurđevik, kazao je kako je bilo tehnoloških problema – u nedostatku damper guma, tako da su na raspolaganju bila samo dva damper kamiona za izvoz uglja iz kopa.

Sve ovo bi moglo ugroziti rad i nedavno revitaliziranog Bloka 6 i samu proizvodnju struje u TE Tuzla. U EPBiH su sigurni da do toga neće doći. No, nisu sigurni kada će Blok 5 početi raditi i kada će njegovo nefunkcionisanje prestati da proizvodi neplanirane gubitke.

(federalna.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh