Energija

Vijeće ministara BiH usvojilo okvirnu energetsku strategiju do 2035. godine

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj sjednici okvirnu energetsku strategiju BiH, čime je zaokruženo usvajanje paketa od četiri najvažnije strategije za ekonomski i infrastrukturni razvoj zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Predsjedavajući Vijeća minstara BiH Denis Zvizdić je na konferenciji za novinare, nakon sjednice Vijeća ministara BiH, rekao je kako je danas usvojena okvirna energetska strategija BiH za period do 2035. godine.

Ovo Vijeće ministara BiH je ranije uvojilo transportnu strategiju, strategiju poljoprivrede i ruranlnog razvoja, strategiju okoliša i danas okvirnu energetsku strategiju za BiH. To znači da smo sa ovim zaustavili negativan trend koji je bio vezan za čijenicu da nismo mogli aplicirati za fondove Evropke unije (EU), niti za brojne investicije u sektoru energetike u BiH. Zbog toga je samo u oblasti energetike u posljednjih sedam ili osam godina sigurno izgubljeno više 100 miliona eura investicija“, kazao je Zvizdić.

On je dodao kako su ove četiri strategije do sada BiH donijele i investicija i grantova u iznosu većem od milijardu i 200 miliona eura.

U strategiji koju smo usvojili date su vrlo jasne smjernice za energetski sektor do 2035. godine, koje su bazirane na politikama održivog razvoja, u segmentu sigurnosti snadbjevanja eletričnom energiijem, konkuretnosti samih cijena i politikom čiste energije“, rekao je Zvizdić.

Istakao je da je suština usvojenog dokumenta da će omogućiti nove insvesticije i omogućiti nam pristup ka IPA i dugim fondovima EU koji su namijenjeni za sektor enegetike.

Kada je riječ o ostalim tačkama dnevnog reda, Zvizdić je kazao kako je utvrđen prijedlog ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj u vrijednosti od 180 miliona eura za projekat koridora autoputa 5c. Riječ je o izgradnji tri dionice Paprikuše-Nemila (pet kilometa), tunel Ivan i oko devet kilometara dionice od petlje Mostar do tunela Kvanj.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh