Energija

Na rijeci Bosni – U BiH izgradnja HE Janjići 2015. godine

Federalna Vlada podržala je inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW) iz Frankfurta bude osigurano 30 milijuna eura za realizaciju projekta izgradnje HE Janjići.

No image - Haber.ba


Rijeka Bosna u Zenici (Foto: arhiva)

Instalirana snaga HE Janjići je 13,3 MW, a moguća ukupna godišnja proizvodnja 68,25 Gwh, rečeno nam je u Elektroprivredi BiH.

Čista energija

HE Janjići će se graditi na rijeci Bosni na teritoriju koji pripada općini Zenica, i kako kažu u Elektroprivredi BiH, ova hidroelektrana spada u kategoriju hidroelektrana sa niskom branom, sa manjim zahvatom u prostoru i malom akumulacijom koja se formira u samom koritu rijeke.

“Električna energija proizvedena u ovoj kategoriji objekata ima karakter čiste energije, a osim toga što će se iskoristiti dio hidroenergetskog potencijala rijeke Bosne i dobiti novi izvor električne energije u BiH korištenjem obnovljivih energetskih resursa, na ovaj način će se dati doprinos ukupnom smanjenju emisije CO2 i ostalih zagađujućih materija”, rekli su nam u Elektroprivredi BiH, u kojoj su istaknuli kako izgradnja ovog objekta predstavlja ispunjenje zahtjeva iz ugovora o uspostavi Energetske zajednice jugoistočne Europe, kojim su se zemlje potpisnice obavezale da implementiraju regulative EU u energetskom sektoru, te povećaju proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

JP Elektroprivreda BiH radi na pripremi projektne dokumentacije za ovu hidroelektranu, a do sada je napravljena studija izvodljivosti i prethodna procjena utjecaja na okoliš, slijedi izbor izvođača za izradu idejnog projekta, studije utjecaja na okoliš i studije nultog stanja faune.

Socijalni efekti

“Odobravanje kredita očekujemo do polovice 2014., a odobravanjem kredita zatvorit će se financijska konstrukcija za izgradnju HE Janjići, koju pored kreditnog zaduženja čine i vlastita sredstva JP Elektroprivreda BiH. Ukoliko sve bude završeno na vrijeme, očekujemo da bi izgradnja HE Janjići trebala početi  2015. godine”, rečeno nam je u Elektroprivredi BiH.

U EPBiH ističu kako će se izgradnjom objekta poput HE Janjići postići i pozitivni socijalni efekti, jer je procjena da će na izgradnji objekta direktno biti angažirano nekoliko stotina ljudi, a indirektno puno više.
„Također, lokalna zajednica će kroz naplatu dijela koncesijske naknade i ostalih naknada dobiti redovan izvor prihoda za unapređenje vlastite infrastrukture. Svakako, izgradnja ovog objekta će donekle popraviti nepovoljan odnos hidro i termo-kapaciteta u proizvodnom portfoliu Elektroprivrede BiH“, istaknuto je u EPBiH.

(biznis-plus.com)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh