Energija

Bez posredovanja države – Predstavnici EP BiH i EBRD-a potpisali sporazum o zajmu za HE "Vranduk" i "Una Kostela"

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Libor Krkoska potpisali su danas, u sjedištu Vlade FBiH, Sporazum o zajmu za realizaciju Projekta izgradnje HE "Vranduk" te proširenje kapaciteta HE "Una Kostela".

No image - Haber.ba


Hidroenergetski objetki (Foto: Ilustracija)

Riječ je o aranžmanu od 35 miliona eura s rokom otplate od 12 godina, uz ”grace” period od dvije godine.

“Ovo je prvi kooperativni kredit koji je Elektroprivredi BiH odobren bez posredovanja države i državnih garancija, a što je još jedan u nizu potvrda dobrog poslovanja ovog poduzeća”, rekao je nakon potpisivanja Sporazuma generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica.

Istakao je da će od odobrenog iznosa za HE “Vranduk” biti utrošeno 26 miliona eura, a ostatak za proširenje kapaciteta HE “Una Kostela”.

“Kada je riječ o izgradnji HE “Vranduk”, već početkom sljedeće godine bit će raspisan konkurs za odabir kompanija, a početak radova očekujemo početkom sljedeće građevinske sezone”, rekao je Grabovica.

HE “Vranduk” je planirana kao protočno postrojenje derivacijskog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati cjelinu. Ukupna snaga ove hidroelektrane iznosit će 19,63 MW, a godišnja proizvodnja dostizat će 96,38 GWh.

Kada je u pitanju “Una Kostela”, rekonstrukcijom pojedinih dijelova kapacitet ove hidroelektrane koji iznosi 50,664 GWh bit će povećan za 21,422 GWh.

Zadovoljstvo potpisanim Sporazumom izrazio je i direktor Ureda EBRD-a u BiH Libor Krkoska.

“Mi imamo odličnu saradnju s Elektroprivredom BiH, ali i Vladom FBiH. Ovaj Sporazum je dokaz toga, ali i veoma važan i značajan projekt za BiH”, istaknao je.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i premijer FBiH Nermin Nikšić.

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh