Energija

Čak 20 posto – Pogrešna politika EU dovela do povećanja cijena električne energije

Direktori deset vodećih energetskih kompanija Evrope upozorili su, na sastanku u Briselu, na pogrešne procjene u energetskoj politici EU, što je uticalo na povećanje cijene struje u Evropi od 20 posto, u četiri godine.

No image - Haber.ba


Prenos električne energije (Foto: Arhiva)

To je takođe dovelo od zatvaranja proizvodnih kapaciteta od 51 gigavata što odgovara ukupnoj proizvodnji električne energije u Belgiji, Češkoj i Portugalu, navodi se u zajedničkom dokumentu o energetskoj situaciji u Evropi.

Šefovi kompanija tvrde da je energetska politika stavila EU u opasnost od kaskadnog ispada elektro-energetskog sistema u vrijeme vršnih opterećenja.

Oni su pozvali Evropsku komisiju da napusti sistem izdašnih subvencija za alternativne izvore energije kao što su vjetar, sunce i energija plime i obnovi normalno finansiranje elektrana na gas i ugalj, prenosi Itar Tass.

Učesnici briselskog sastanka upozorili su da je, kao rezultat evropskih dotacija alternativnih izvora, formiran nestabilan višak proizvodnih kapaciteta zavisnih od spoljnih faktora (sunčanost, jačina vjetra). Posljedica toga je da je proizvodnja u klasičnim elektranama na gas i ugalj postala neprofitabilna.

Prema mišljenju vodećih ljudi energetskih kompanija, upravo ove termoelektrane mogu garantovati veću proizvodnju struje u periodima najveće potražnje, naročito zimi pri niskim temperaturama i slaboj osunčanosti.

(index.hr)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh