Energija

Počela s radom prva vjetroelektrana u BiH

Prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini počela je danas s radom kod Tomislavgrada.

Vjetroelektrana - Indikator.ba

Predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH Borjana Krišto je, nakon presijecanja vrpce, kazala je kako je vjetroelektrana Mesihovina izuzetno značajan projekat, koji pokazuje da je BiH spremna za ubrzani razvoj ekonomije.

Napomenula je da je ovaj projekat višeznačan jer će, osim izgradnje novih proizvodnih kapaciteta u proizvodnom sistemu, značiti poboljšanje uslova rada, osiguranje novih radnih mjesta, posao za mnoge manje kompanije kao i niz drugih prednosti za društvenu zajednicu.

“Važnost stranih investicija za svaku zemlju, a posebno za zemlje u razvoju su od neprocjenjivog značaja. Upravo ovakav jedan projekat, finansiran dobrim djelom stranim kapitalom, stavlja BiH na investicijsku mapu. Ovakvim projektom u svijet šaljemo pozitivnu poruku i pokazujemo da smo svi spremni za ubrzani razvoj privrede”, poručila je Krišto.

Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB, Marinko Gilja, s ponosom ističe da je vjetroelektrana Mesihovina jedna od najvećih vjetroelektrana u jugoistočnoj Evropi čija je gradnja započela 2006. godine.

“Današnje puštanje vjetroelektrane Mesihovina u pogon je potvrda naše dobre razvojne strategije koja se ogleda u investiranju u različite proizvodne objekte, posebno nove proizvodne kapacitete kojima je garantovana budućnost na tržištu električne energije”, kazao je Gilja osvrnuvši se na dosadašnje projekate i ulaganje u kvalitetnu električnu energiju, javlja Anadolu Agency.

Sve nivoe vlasti, kako je naglasio, shvatile su važnost projekata čija vrijednost iznosi oko 82 miliona eura. Finansijska sredstva su osigurana kreditom Njemačke državne banke za razvoj (KfW) u iznosu od 71 milion eura, a jedan milion je donacija Vlade Republike Njemačke.

“Vjetroelektrana Mesihovina ima 22 vjetroagregata ukupno instalisane snage 50,6 MW i očekuje se godišnja proizvodnja od oko 165 GWh. Uz prosječnu potrošnju domaćinstva od 6.000 kilovat sati godišnje, VE Mesihovina može snabdijeti električnom energijom oko 27.500 domaćinstava”, ponosno ističe Gilja.

Podsjetio je kako je na početku svoga mandata rekao da cijene neće rasti dok je on direktor, a otvaranjem vjetroelektrane najavio je i moguće smanjenje cijena električne energije.

“Sljedeći projekat, kako je najavio, bit će početak izgradnje pumpne hidroelektrane Vrilo, koja se, također, nalazi u općini Tomislavgrad, vrijedne preko 90 miliona eura uz podršku Njemačke razvojne banke.

Otvaranju vjetroelektrane, jedne od najvećih u ovom dijelu Evrope, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i premijer FBiH Fadil Novalić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh