Energija

Turci stižu na Kamešnicu, gradit će 1,6 milijardi eura vrijednu reverzibilnu hidroelektranu i vjetropark

Na sjeveroistočnoj strani Kamešnice, kod prijevoja Široka Draga, koji je na samom graničnom prostoru općina Livno i Tomislavgrad, počeli su istražni radovi za planiranu izgradnju reverzibilne hidroelektrane velike snage i vjetroelektrane.

Kamešnica - SlobodnaDalmacija.hr

Advertisements

Istražni radovi i kompletna priprema ovih projekata finansiraju se turskim kapitalom, piše “Slobodna Dalmacija“…

Još krajem oktobra prošle godine u Livnu je potpisan ugovor o partnerstvu za izgradnju vjetroelektrane (VE) “Široka Draga” i početku istražnih radova za planiranu izgradnju reverzibilne hidroelektrane (RHE) “Široka Draga” na području Kamešnice. U prisustvu čelnika Kantona 10 ugovor su potpisali Pere Vrdoljak, predsjednik Uprave kompanije “IMRES smart greenergy” d.o.o. iz Livna, i Yuksel Guler, predsjednik Uprave tvrtke “Enprode” iz Istanbula.

Tim ugovorom je utanačeno da će partner iz Turske projektovati i finansirati projekat vjetroparka na Kamešnici kod prijevoja Široka Draga. Zapravo, sve troškove pripreme projekata snosi partner iz Turske, a kompanija iz Livna obvezala se koordinisati istražne radove i pribavljati potrebna odobrenja.

Počeli pripremni radovi

VE “Široka Draga” imala bi 16 vjetroturbina pojedinačne snage 4,3 megavata pa bi taj vjetropark imao instalisanu snagu 68,8 megavata. Na Kamešnici su već započeli konkretni pripremni radovi. Sada je na projektu angažirano 12 osoba, ne računajući zaposlenike kompanija koje pružaju usluge. U probnu proizvodnju krenuli bi do kraja ove godine.

Energetski neusporedivo značajniji projekt je RHE “Široka Draga”. Potpisanim ugovorom partneri su utvrdili međusobne obaveze u pripremi tog izuzetno vrijednog elektroenergetskog projekta koji bi po instalisanoj snazi bio najveća RHE na području jugoistočne Evrope. Njena snaga bila bi 1.120 megavata u četiri instalisana generatora od po 280 megavata. Hidro-potencijal za rad ove RHE je akumulaciono jezero Buško Blato na 700 metara nadmorske visine.

Uz jezero bi se izgradilo kompletno postrojenje, a na 1.050 metara nadmorske visine na Kamešnici izgradila bi se gornja akumulacija koju bi instalisani generatori u ulozi pumpe punili 10 sati. S tom vodom generatori bi mogli raditi punom snagom 9 sati proizvodeći vršnu, odnosno najskuplju električnu energiju za kojom je radi poravnanja potrošnje sve veća potražnja na evropskom tržištu, naročito gdje je najveći udio nepouzdanih izvora iz vjetra i sunca.

Na lokacijama uz Buško Blato i na Kamešnici, krenuli su pripremni istražni radovi geoloških i geotehničkih ispitivanja terena. Svi pripremni radovi zajedno s projektovanjem i dobijanjem svih potrebnih dozvola za RHE trajali bi dvije-tri godine, a isto toliko i sama izgradnja.

Ukupna ulaganja procjenjuju se na 1,6 milijardi eura. Buško Blato je, kako se zna, još od 1970-ih godina hidroakumulacioni objekat Hrvatske elektroprivrede. Kako će se riješiti odnosi između HEP-a i planirane RHE “Široka Draga” nismo uspjeli saznati, ali je moguće da bi se mogla postići saglasnost jer investitori te RHE računaju i na novac iz EU-a.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh