Energija

Nove cijene od 1. aprila: Evo za koga će struja biti skuplja, a za koga jeftinija

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) na dašanjoj sjednici dala je saglasnost na prijedloge cijela usluga Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine prema kojoj je cijena električne energije za domaćinstva ostala nepromijenjena u odnosu na važeću, prenosi Anadolu Agency (AA).

Električno brojilo - 6yka.com

Advertisements

“FERK je na današnjoj redovitoj sjednici dao saglasnost na prijedloge cijena usluga javnog snabdijevača za pružanje univerzalne usluge Javno preduzeće (JP) Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo. Cijene električne energije za kategoriju domaćinstva ostaju iste, odnosno neće se mijenjati u odnosu na važeće. U kategoriji Ostala potrošnja na naponskoj razini 0,4 kV (kilovolt), za kupce I tarifne grupe s priključnom snagom većom od 23 kW (kilovat) doći će do povećanja ukupne prosječne cijene 3,6 posto”, saopštili su iz FERK-a.

Također, za kupce s priključnom snagom manjom od 23 kW, odnosno, za kupce iz II i V tarifne grupe koji posjeduju dvotarifno brojilo predloženo je smanjenje ukupne prosječne cijene za 0,71 posto, odnosno 0,56 posto za kupce koji posjeduju jednotarifno brojilo.

Predsjednik FERK-a Jasmin Bešo je naglasio da je izmjena cijena električne energije JP Elektroprivreda BiH “ispravka anomalija u sistemu”, te da se neće mijenjati cijene električne energije za domaćinstva, dok će cijene biti povećane za srednja industrijska poduzeća, a smanjene za obrtnike.

Članica FERK-a Sanela Pokrajčić je pojasnila da su u kategoriji potrošača koje zahvata poskupljenje srednje veliki industrijski kupci, koji nisu veliki kao Aluminij, nego potrošači poput FERK-a, dok su u kategoriji potrošača kojima će cijene električne energije biti smanjene obrtnici poput frizerskih salona i ugostiteljskih objekata s priključnom snagom manjom od 23 KW, a njih je, kako je istakla, oko 3.500 u FBiH.

FERK je prema riječima Beše, razmotrio prijedlog cijena usluge javnog snabdjevača za pružanje univerzalne usluge JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, dostavljen 31. januara.

Prijedlog JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo koji je analizovan i usvojen, istakao je Bešo, predstavlja jednu ispravljenu anomaliju unutar kategorije “ostala potrošnja”, a primjena novih cijena započet će 1. aprila.

“Samim time što je domaćinstvu zadržana cijena na istom nivou, a ispravljena anomalija, došlo je do povećanja jedne tarifne grupe u odnosu na drugu”, zaključio je Bešo.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh