Energija

Kuvajt se hladi na plin, naftu će samo izvoziti

Naftom bogati Kuvajt je potpisao ugovor na 15 godina o uvozu tečnog prirodnog plina (LNG) sa kompanijom “Royal Dutch Shell”, čime naftu želi zamijeniti plinom na vlastitom tržištu.

Naftno polje - Vibilia.rs

Advertisements

Cilj Kuvajta je da mu na ovaj način ostane više nafte za izvoz.

“Kuvaj trenutno najviše vlastitih potreba za energijom podmiruje iz nafte. Ovim ugovorom, dobit će LNG po cijeni nižoj od nafte, a to će mu odmogućiti da mu ostane više nafte za izvoz”, kazao je izvršni direktor firme “Qamar Energy” iz Dubaija, Robin Mills…

LNG će pomoći Kuvajtu da podmiri potrebe na domaćem tržištu, najviše za rad klima uređaja tokom vrelih ljeta, i smanji potrošnju nafte.

Osim toga, Kuvajt želi čistiju energiju kao što je prirodni gas kako bi redukovao i popravio kvalitet zraka.

Ovo pokazuje da je tečni (ukapljeni) plin sve traženiji energent. Njegova prednost nad običnim plinom je što ima mnogo manji volumen pa se može transportovati bez plinovoda, bilo gdje u svijetu, brodovima i kamionima.

Isporuke plina Kuvajtu po osnovu ugovora sa kompanijom “Royal Dutch Shell” će početi 2020. godine.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh