Energija

Inovatori iz Gradiške nagrađeni za izum koji sprječava strujne udare

Mladi i ambiciozni inovatori, članovi Udruženja “Hepob” iz Bosanske Gradiške, osvojili su prvo mjesto na ovogodišnjem takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju bh. entiteta Republike Srpske.

Hidroelektrični prekidač bojlera - Nezavisne.com

Advertisements

Njihov izum, koji su predstavili, je hidroelektrični prekidač bojlera koji radi na principu isključivanja električne energije u bojleru prilikom puštanja tople vode u protok, čime se sprječava mogućnost strujnog udara i izbjegavaju moguće smrtne posljedice.

“Time se sprječava mogućnost strujnog udara i izbjegavaju moguće smrtne posljedice. Vođeni primjerima iz našeg okruženja, gdje su upravo bojleri bili razlog stradanja sugrađana, došli smo na ideju za rješenje tog problema”, kazao je član pobjedničkog tima, Dragan Bunjevac…

Ističe da su trenutno u pregovorima sa dvije firme radi prodaje patenta, sa ciljem da se proizvod što prije nađe na tržištu.

“Tu je i brendiranje koje je dugotrajan proces, a dugoročno planiramo zagovarati uvođenje našeg proizvoda kao obaveznog standarda protiv strujnog udara kod svih proizvođača bojlera na međunarodnom nivou”, kazao je vođa tima “Hepob”, Ratko Vasić.

On pojašnjava da je jedinica njihovog proizvoda hidroelektrični prekidač sa vlastitom hidro i električnom instalacijom koja je prilagođena za integrisanje na već postojeću hidro i električnu instalaciju rezervoarskog bojlera za zagrijavanje vode.

“Puštanjem tople vode na česmi, te usljed njenog kretanja kroz hidroinstalaciju nadražuje se senzor hidroelektričnog prekidača koji isključuje strujno kolo, a zavrtanjem tople vode na česmi strujno kolo se uključuje. Cilj je preventivna zaštita korisnika od strujnog udara, a ne posljedična, što je slučaj sa električnim osiguračima”, naglašava Vasić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh