Energija

Završena izgradnja prve vjetroelektrane u BiH

Ovih dana uspješno je završen projekat izgradnje prve vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini.

Vjetroelektrana - Indikator.ba

Advertisements

Riječ je o VE Mesihovina koja se nalazi u općini Tomislavgrad, a njeno puštanje u rad očekuje se na proljeće 2018. godine.

Investitor i vlasnik prvog vjetroparka ove vrste u BiH je Elektroprivreda HZ HB, a ukupna investicijska vrijednost projekta je oko 81 milion eura…

“Vjetroelektrana Mesihovina se sastoji od 22 vjetroagregata tipa SWT-2.3- 108 ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje oko 165 GWh. Realizacijom projekta VE Mesihovina, osim izgradnje novih proizvodnih kapaciteta u proizvodnom sistemu EP HZ HB, poboljšat će se i uslovi za razvoj preduzetništva i industrije, te osigurati nova radna mjesta na području općine Tomislavgrad”, naveli su ranije iz EP HZ HB.

Važno je naglasiti kako je u svim relevantnim dokumentima, koji uređuju i određuju korištenje resursa i prostora za energetsku infrastrukturu na svim nivoima vlasti u FBiH i koji određuju energetsku strategiju Federacije BiH, VE Mesihovina uvrštena i tretirana kao prioritetni proizvodni objekt od javnog interesa.

Uz izgradnju VE Mesihovina, u općini Tomislavgrad JP Elektroprivreda HZ HB radi na pripremi izgradnje CHE Vrilo snage 66 MW i investicijske vrijednosti oko 90 miliona eura.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh