Energija

BiH: Od izvoznika do uvoznika električne energije

Iako je većina zemalja zapadnog Balkana najavila povećanje cijena električne energije iz Elektroprivrede BiH dolaze informacije da bez obzira na izraženu sušu tokom ljetnog razdoblja i smanjenje snage hidroenergije, ovo preduzteće posluje pozitivno pa stoga neće ni dolaziti do povećanja cijena struje.

Za razliku od drugih zemalja regije, BiH je jedini izvoznok struje, ali zbog suša i BiH je bila prinuđena na izdvajanje višemilionskih iznosa za kupovinu električne energije iz inostranstva. Za razliku od godinu dana ranije, BiH je udvostručila uvoz energije, a uvožen je i ugalj i to u vrijednosti od 300 miliona KM.

Iz Elektroprivrede HZHB tvrde da trpe veliku štetu bez preciziranja podataka o suštinskom poslovanju…

“Bosna i Hercegovina je uvijek bila izvoznik električne energije, bez obzira što u samom sistemu, unutar BiH, dvije elektroprivrede imaju viška a jedna ima manjka energije. Kad se sve to zajedno sabere, BiH je generalno imala viška električne energije”, pojasnio je medijima bivši direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić.

Jerlagić je također podsjetio i da je zbog činjenice da zavisi samo od snage vode u trećem kvartalu godinama dosta teško poslovala Elektroprivreda HZHB.

“Ono što je bilo snijega otopilo se, u maju, junu… Drugi kvartal je uvijek najjeftiniji, a treći je najskuplji. Inače je praksa da se u elektroprivredama pripremaju tenderi za prodaju struje u trećem kvartalu, jer su tada cijene najskuplje. Tad se najbolje može zaraditi od prodaje struje na tržištu”, pojasnio je Jerlagić.

“Bitno je dobro isplanirati i u sušnim proizvodima obezbijediti dovoljne količine uglja kako bi se gubitak hidroenergije nadomjestio termoenergijom”, tvrdi Jerlagić.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh