Energija

Elektroprivreda BiH: Potrošnja struje povećana, ali snabdijevanje kupaca nije upitno

Visoke temperature i korištenje klima uređaja doveli su do povećanja potrošnje električne energije kažu iz Elektroprivrede BiH, te ističu da su ovakvu situaciju očekivali i da snabdijevanje kupaca električnom energijom ni u kojem slučaju nije upitno.

Električno brojilo - 6yka.com

Kako je “Feni” potvrdila glasnogovornica Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Midheta Kurspahić, ukupna potrošnja kupaca električne energije od Elektroprivrede BiH tokom ljetnih mjeseci je deset posto veća u odnosu na proljetne i jesenje mjesece…

Advertisements

“U odnosu na juli 2016. godine, potrošnja u julu 2017. godine je povećana za 2,5 posto”, kazala je Kurspahić.

Dodaje da, u okviru planiranja i operativnog vođenja sistema elektrana JP EPBiH, analizuju se varijacije potrošnje kupaca i u ovisnosti od ekstremnih vremenskih prilika, te se vrše pripreme i za takve uslove.

“Zbog toga ovi ekstremno topli dani ne mogu dovesti u pitanje snabdijevanje kupaca JP Elektroprivreda BiH”,naglasila je Kurspahić.

Po njenim riječima, u posljednjih 30 dana najveća potrošnja je zabilježena 4. augusta i bila je veća za oko pet posto u odnosu na očekivanu srednju potrošnju u augustu.

“Zanimljivo je da se usljed uticaja klima uređaja u toplim vremenskim periodima, najveća potrošnja javlja u poslijepodnevnim, a ne u večernjim satima, kao što je slučaj u ostatku godine”, navodi Kurspahić.

Ističe i da bez obzira na lošu hidrološku situaciju u BiH i regiji, snabdijevanje kupaca koje električnom energijom snabdijeva JP Elektroprivreda BiH, nije upitno.

Dodaje da se situacija svakodnevno prati, analizuje i shodno prognozama, rad proizvodnih objekata se planira u skladu s očekivanim porastom potrošnje.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh