Energija

PRITAJENI POTROŠAČI: Evo kojih PET uređaja povećava vaš račun za struju, a da toga niste ni svjesni!

Neki uređaji nastavljaju da troše struju i kad ih isključite. Istina, u manjoj mjeri, ali i to je moguće spriječiti.

Ilustracija - Balkanspress.com

1. Punjači

Advertisements

Ukoliko ostavite punjač u utičnici i nakon što ste napunili uređaj on će i dalje nastaviti da troši struju. Riječ je o maloj količini, svega 1,2 W dnevno, ali ako imate više punjača i stalnu naviku njihova držanja u utičnicama nakupi se i potrošnje, prenosi “Dnevno“…

2. Digitalni resiver za TV

Ako nastavi da radi i nakon što ga isključite i godišnje potroši električne energije u vrijednosti do 22 američka dolara ili 22 W dnevno.

3. Televizor

Kada na upravljaču stisnete dugme power to ne znači da ste isključili televizor. To samo znači da ste ga stavili “na čekanje”. Tako televizor potroši 24 W dnevno, odnosno do 25 dolara godišnje.

4. Računari i laptopi

Ako ih isključite i ne istaknete iz struje, potrošiće oko 96 W dnevno. Ako utičnicu isključite iz zida možete uštedjeti do 100 dolara godišnje.

5. Uređaji sa ugrađenim tajmerima

Ako tajmer na aparatu i dalje radi, to znači kako uređaj još uvijek troši struju. Moguće i do 108 W dnevno. Potpunim isključivanjem moguće je uštedjeti do 11 dolara godišnje.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh