Energija

Vlada FBiH ponovo traži konsultanta za projekat istraživanja nafte

Vlada FBiH je jučer Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, kao ugovornom organu, dala saglasnost za pokretanje postupka javne nabavke usluga putem otvorenog postupka za izbor pravne osobe kao stručnog konsultanta u izradi tenderske dokumentacije za raspisivanje međunarodnog javnog poziva za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na teritoriji Federacije BiH.

Eksploatacija nafte - Flickr.com

Advertisements

Loading..

Postupak će obaviti Komisija za pripremu dokumentacije koja će biti imenovana rješenjem Federalnog ministarstva, piše “Indikator“…

Stručni konsultant treba posjedovati iskustvo u međunarodnim pregovorima i izradi ugovora o istraživanju i eksploataciji nafte i plina.

Procijenjena vrijednost usluga stručnog konsultanta je do 1.500.000 KM, s PDV-om, a bit će isplaćena u skladu sa Zakonom o istraživanju i eksploataciji nafte i gasa u FBiH.

Popis kvalifikovanih ponuđača utvrditi će Komisija, pri čemu cijena čini 30 posto, a tehnički kriteriji 70 posto.

Konačnu odluku o odabiru stručnog konsultanta, na prijedlog Komisije, donijet će Vlada FBiH.

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o davanju saglasnosti za javnu nabavku usluga za izbor stručnog konsultanta i tendersku dokumentaciju iz 2014. godine.

Vlada FBiH kreće u novi postupak traženja strateškog partnera za istraživanje nafte i plina nakon što je Shell odustao od projekta 2015. godine zbog tržišnih kretanja cijena nafte.

Memorandum o saradnji Federacija BiH je potpisala sa Shellom još u novembru 2011. godine.

Prošle godine su iz Vlade FBiH tvrdili da je interesovanje za istraživanje nafte pokazao francuski naftni gigant Total, koji je u pismu namjere najavio da bi u istraživanje nafte na području FBiH uložio milijardu dolara, a pisma namjere poslale su i naftne kompanije Key Petroulem iz Australije i Spectrum iz Velike Britanije.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh