Energija

ELEKTRANE BUDUĆNOSTI KOJE STOPIRA NAFTNA INDUSTRIJA: Upoznajte SeaGen podvodne elektrane

Naučnici sa Politehničkog instituta Wuster (SAD) tvrde da bi podvodne morske struje mogle proizvesti energiju čija snaga se može može usporediti sa snagom većeg broja nukelarnih elektrana, a futuristički uređaji koji bi se za ovo dobijanje energije koristili u mnogome podsjećaju na svemirski brod iz poznatog naučno-fantastičnog serijala “Zvezdane staze”

Podvodne turbine - Novi-svjetski-poredak.com

U pitanju su velike podvodne turbine, čiji bi podvodni “let” po specifičnoj shemi omogućio da se ogromne količine energije koju podvodne struje stvaraju upregnu i iskoriste za dobijanje električne struje, pri čemu bi snaga svakog od ovih podvodnih objakata bila višestruko veća od snage današnjih nuklearnih elektrana, prenosi “Novi svjetski poredak“…

Advertisements

Prava SeaGen elektrana, snage 1.2MW, se nalazi u vodama Sjevernog Irskog mora. Ova elektrana isporučuje električnu energiju za oko 1.500 domaćinstva. Snagu generiraju samo dva velika podvodna rotora koje pokreću struje nastale uslijed plime i oseke.

Nevidljive pod valovina, vijugajući duž obala i strujeći kroz podvodne kanale, bezbrojne okeanske struje i plimni valovi nose preobilje kinetičke energije”, objašnjava profesor David Olinger sa Politehničkog instituta Wuster.

Kao što turbine pretvaraju kretanje zraka, odnosno vjetar, u elektricitet, postoji i potencijal da se ovaj praktično neiskorišteni podvodni ‘povjetarac’ pretoči u ogromnu količinu energije”, smatra on.

Procjenjuje se, na primjer, da potencijalna snaga Floridske sruje, koja teče od Meksičkog zaljeva ka Atlantskom okeanu, iznosi 20 gigavata – što je ekvivalent od prilike 10 nuklearnih elektrana”.

Za izradu ovog projekta nedavno je na tri godine dodeljeno 300.000 dolara sredstva američke Nacionalne fondacije za znanost (NSF), a naučni tim planira da ta sredstva uloži i u konstruisanje niza “zmajeva” i njihovo testiranje u vodenim tunelima.

Umjesto zraka koji se kreće, ovde imamo vodu koja se kreće, a zmajevi imaju nesavitljiva krila, ali principi koji važe su isti.

Jedna od elektrana od 8 MW nalazi se u Škotskoj, napravljena je 2014. godine. Ova elektrana napaja više od 9 hiljada domaćinstva. Treća elektana se počinje graditi na obalama Walesa, snaga elektane će iznosti 10MW – 5 turbina, što je dovoljno za snabdjevanje 10 hiljada domaćinstva sa ekološki čistom energijom.

Na elektrani u Walesu bit će upotrebljeni novi rotori promjera 20 metara, ovi rotori predstavljaju novu generaciju tidal turbina.

Prema nekim istraživanjima, moguće je proizvesti i do 800 milijardi KWh na godišnjem nivou u cijelom svetu, što je dovoljno za snabdijevanje 250 miliona domaćinstava. Svakim danom elektrane se unapređuju i ostvaruju sve bolje rezultate. U 2012.godini u jednom danu je najviše generisano – 22.53 MWh.

NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh