Energija

Šarović: “Energetska zajednica bi ponovo mogla sankcionisati BiH”

Bosna i Hercegovina se ponovo suočava sa uvođenjem sankcija Energetske zajednice, poručio je danas Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Mirko Šarović - Anadolija

“Radi se o sankcijama koje su uvedene BiH ranije, a ukinute oktobra 2016. Bosna i Hercegovina se ponovo suočava sa vraćanjem sankcija u oblasti energetike, odnosno sankcija Energetske zajednice. Razlog je zato što nisu ispoštovani rokovi dogovoreni u sporazumu entiteskih ministara energetike i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, iz oktobra 2016. godine”, kazao je Šarović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Advertisements

Naglasio je da je tada dogovoreno da će se usaglasiti preostale sporne odredbe državnog zakona o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa, koji je usaglašavan zajedno sa predstavnicima sekretarijata Energetske zajednice.

“Rok za usaglašavnje bio je kraj marta, taj rok se pribiližava”, kazao je Šarović.

Dodao je kako je Ministarstvo prije mjesec dana uputilo na mišljenje usaglašeni test zakona entitetskim ministarsvtima, no, kako je poručio, mišljenje ne dolazi iz etinteta, te da to predstavlja svojevrsni alarm da BiH neće ispuniti dogovor koji je ranije međusobno postignut.

“To je loša vijest koja će nas ponovo vratiti u situaciju da nećemo biti u prilici da budemo partneri u različitim projektima u okviru Energetske zajedince. Postoje, naravno, šanse da iz resornih ministarstava dobijemo pozitivna mišljenja kako bi zakon bio poslan u parlamentarnu proceduru”, dodao je Šarović.

Osvrnuo se i na namjere Energetske zajednice da krene u reforme i izmjene osnovong ugovora o uspostavi Energetske zajednice, a među njima je svakako izmjena koja se tiče novčanih sankcija za zemlje članice koje ne izvršavaju obaveze, odnosno krše pravila uspostavljena ugovorom.

“Bosna i Hercegovina je vrlo zabrinjavajuća, obzirom da krši odredbe Energetske zajednice i nije u svoje zakonodavsto u potpunosti implementirala drugi, odnosno treći energetski paket, suočila bi se sa značajnim finansijskim štetama”, rekao je Šarović, te dodao:

“Sigurno da ćemo trpiti štetu u oblasti gasa. Mi nećemo moći računati na projekte koje financiara EU. U oblasti električne energije bićemo lišeni mogućnosti povlačenja sredsatva iz fondova EU-a.”

Kada je u pitanju šteta, Šarović je dodao kako se sigurno radi o milionskim iznosima, jer projekti koji se tiču oblasti energetike mjere na desetine miliona eura.

“U ovom trenutku ne mogu procijeniti, a nadam se da neću biti u prilici da procjenujem te štete”, kazao je ministar Šarović.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh