Energija

IZBACILA FOSILNA GORIVA: Kostarika dobija potrebnu energiju iz vode, vjetra, sunca, biomase i geotermalnih izvora već više od 100 dana…

Više od 100 dana u 2016. godini, Kostarika je dobijala svu svoju električnu energiju iz vode, vjetra, sunca, biomase i geotermalnih izvora – 100 posto obnovljivih izvora energije.

Energija - Novi-svjetski-poredak.com

U stvari, ova mala latinoamerička zemlja se borila preko 100 dana (121 dan) protiv naftnih kompanija bez pribjegavanja fosilnom gorivu iz kojeg bi dobili električnu energiju – i tako je planirala završiti godinu napajajući državnu infrastrukturu samo zelenom energijom, piše “Novi svjetski poredak“…

Advertisements

S obzirom na začuđujući rekord ove zemlje, možda ova vijest ne čudi: Čitavu 2015. godinu, Kostarika je dobivala 99 posto svoje energije iz obnovljivih izvora – tokom punih 285 dana, 100 posto oslobođena od fosilnih goriva.

Kostarika je u mogućnosti iskoristiti prednost mnoštva obnovljivih izvora energije zbog svoje jedinstvene klime i terena. Većina obnovljivih izvora energije u zemlji dolazi iz hidroelektrana, zbog velikog riječnog sistema i velikih tropskih kiša. Sunce, vjetar, biomasa i geotermalna energija također igraju ključnu ulogu.

Tokom prva tri mjeseca 2016. godine – uprkos opasnim uslovima suše – Kostarika je ipak uspjela generisati i dobiti 97 posto svoje energije bez pomoći zagađujućih izvora fosilnih goriva.

Prema jednom članak u “Tico Timesu”, državna institucija za električnu energiju Kostarike “sada se smatra slobodnom od fosilnih goriva za dobijanje energije.

Iako mala nacija sigurno vodi borbi za smanjenje korištenja fosilnih goriva goriva, ona nipošto ne stoji sama.

Švedska 50 posto svoje električne energije dobija iz obnovljivih izvora, kako je premijer pozdravljen pljeskom u pokušaju da zemlja postane “prvi zemlja bez fosilnih goriva” na svijetu.

Danska je postala lider na planetu u dobijanju za energiju iz vjetra – gotovo 40 posto električne energije nacije dolazi iz njihovih opsežnih instalacija vjetroagregata, kaže podatak još iz 2014. godine.

Čak se i Portugal uspio pokrenuti ravno 107 dana bez korištenja fosilnih goriva na bazi izvora obnovljive energije, ranije ove godine. Ugljen i prirodni plin su davali najveći dio električne energije Portugala dok se nisu počeli koristiti izvori poput sunca, vjetra i hidro-energije napustivši neobnovljivie izvore u prašini.

Naravno, za razliku od Kostarike, Danska, kao i mnogi drugi, Sjedinjene Države i ostale, imaju ne samo tešku ovisnost o fosilnim gorivima, već i sprječavanju pokušaje pojedinaca i pokretanje projekata obnovljivih izvora energije za kretanje prema zelenoj energiji.

Država Nevada je nedavno samovoljno digla svoj ​​porez na solarnu energiju za 40 posto u januaru – efektivno uništavajući svaki napor od strane pojedinaca i malih kompanija da izađu iz ovisnosti o fosilnim gorivima.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh