Energija

Gdje će od januara cijena struje biti niža za 4,7 posto?

Cijena električne energije u Crnoj Gori od 1. januara 2017. godine iznosiće 7,97 centi po kilovat satu, što je 4,74 posto manje u odnosu na sadašnju, javlja Anadolu Agency (AA).

Električno brojilo - 6yka.com

Advertisements

Iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) je saopšteno da je cijena za domaćinstva sa jednotarifnim mjerenjem umanjena 7,61 posto.

“Za ostale distributivne kupce, u zavisnosti od naponskog nivoa, utvrđena je konačna cijena, tako da za 35 kilovoltnog (kV) potrošača iznosi 5,1 cent po kilovat satu i niža je 5,52 posto, dok je za desetkilovoltnog umanjena 3,31 posto”, navodi se u saopštenju EPCG.

Iz EPCG su objasnili da se ukupna cijena energije i usluga koju plaćaju krajnji kupci određuje kada se, shodno Zakonu, na novoutvrđene cijene aktivne energije dodaju cijene mrežnih operatora i naknade. Oni su dodali i da su cijene koje će važiti od 1. januara bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Iz elektroenergetske kompanije su kazali da su konačne, nove cijene za distibutivne kupce, koje obuhvataju cijenu električne energije, mrežnih usluga i naknada, u prosjeku umanjene 4,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Shodno Zakonu, cijena električne energije za domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju kategoriji domaćinstava je ograničena za period od naredne do 2019. godine, dok se cijena energije za ostale kupce formira slobodno shodno uslovima na tržištu.

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) je 5. decembra utvrdila regulatorne prihode i cijene mrežnih operatora, kao i iznos naknade za operatora tržišta električne energije.

“Shodno novom Zakonu o energetici, dosadašnji javni snabdjevač, EPCG, od 1. januara postaje tržišni. U tom smislu, snabdjevaču se više ne odobrava regulatorni prihod, a samim tim neće se obračunavati ni naknada za snabdijevanje, tako da na računima krajnjih kupaca neće biti ove stavke”, rekli su iz EPCG.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh