Energija

“Energetski sektor u BiH je u kritičnom stanju”

“Energetski sektor u Bosni i Hercegovini je u kritičnom stanju! Nedostaje mu odgovarajući pravni okvir, čije se usvajanje od bh. vlasti već duže traži.

Janez Kopač - Fena

Sve to doprinosi svojevrsnoj plinskoj krizi koja je na sceni, a zbog koje trpe bh. građani, upozorio je u intervjuu za Dnevni avaz direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač, javlja “Fena”.

On će danas doputovati u BiH kako bi o pitanjima, čije rješavanje više ne može čekati, razgovarao s članovima Državnog parlamenta.

Bosna i Hercegovina imala je posljednji rok do januara ove godine da konačno počne s ispunjavanjem obaveza, inače će biti podvrgnuta sankcijama. Kopač, međutim, u ovom trenutku još ne želi govoriti o sankcijama.

“Četiri mjeseca nakon izbora zaista nije bilo nikakvog napretka. Podsjetit ću vas da je BiH u novembru 2014. godine jedva izbjegla sankcije na sjednici Ministarskog vijeća EZ-a zbog neispunjavanja obaveza iz plinskog sektora. Ponavljam, najhitniji prioritet i dalje je isti, donošenje pravnog okvira u sektoru plina u skladu s Trećim energetskim paketom, a time i privođenje kraju postojećeg spora EZ-a protiv BiH”


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh