Energija

Naftna groznica trese BiH: Iz NIS-a potvrdili da je u toku analiza rezultata istražnih radova u bh. entitetu RS

U okviru projekta istraživanja nafte i gasa, Naftna industrija Srbije (NIS) zajedno sa partnerom Zarubežnjeftom sprovodi istražne radove u Republici Srpskoj. U toku je analiza rezultata istražnih radova, i po njenom završetku, obavestićemo javnost, potvrdili su za Anadolu Agency (AA) iz Naftne industrije Srbije (NIS) a.d. iz Beograda.

No image - Haber.ba

Naime, ministar industrije, energetike i rudarstva bh. entiteta RS Petar Đokić rekao je kako je na području tog bosanskohercegovačkog entiteta pronađena nafta. Đokić je naglasio kako to za bh. entitet RS “nisu male količine, ali da one za NIS kao kompaniju još nisu dovoljne da bi mogli početi eksploataciju nafte”.

Istakao je kako su zato potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo da li je moguće povećati količinu nafte koja bi se mogla crpiti s te bušotine.

Navedeno je da je uzet uzorak i da je sada na analizi. Radi se o bušotini u Obudovcu, u bosanskoj Posavini.

Inače, bušenje u Obudovcu izvodi preduzeće “Jadran Naftagas”, zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije i ruske kompanije “Zarubežnjeft”, a radove su započeli krajem maja 2013. godine.

Preduzeće je još 2011. godine s resornim ministarstvom sklopilo ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje nafte i gasa na period od 28 godina, od kojih tri za istraživanje, a 25 za eksploataciju.

Ugovorom “Jadran Naftagas” se obavezao da će na osnovu usvojene Studije ekonomske opravdanosti, u istraživanja i eksploataciju nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske investirati 229 miliona dolara, s tim da će planirana vrijednost investicija za istraživanje iznositi 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara, ako se dokažu rezerve.

Direktor Federalnog zavoda za geologiju prof. dr. Hazim Hrvatović rekao je nedavno u intervjuu za AA kako bi do kraja 2015. godine trebao bi biti potpisan ugovor o koncesiji za istraživanje i eksplataciju nafte i plina na području bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, a početkom 2016. uslijediti i prva istraživanja na terenu.

Naime, u dokumentu koji se odnosi na istraživanje nafte i plina na području Federacije BiH navedeno je da je izvršena preliminarna analiza matičnih stijena, urađeni primjeri strukovnih stilova te data strukturna interpretacija Dinarida. Po dobijenim rezultatima, navedeno je u dokumentu, sa naftno-geološkog aspekta najperspektivnije strukture područja Federacije BiH nalaze se na prostoru Stoca, Mostara, Drežanke (Drežnice), Tomislav-grada, Livna i Glamoča.

Ekipa Anadolu Agency proteklih mjeseci posjetila je neke od lokaliteta za koje se pretpostavlja da kriju naftna nalazišta kao što su onaj u dolini Dreženake, u Gornjoj Drežnici, Glamočkom polju u Glamoču i području Lastve u okolini Grada Trebinja, Ljubinja, te Gabele. Tamo su u proteklom periodu bile brojne delegacije naftnih kompanija koje su čak i uzimale uzorke na analizu kako bi se utvrdilo postojanje naftnih polja. Ranijih godina rađena su i probna naftna istraživanja prvenstveno na području Lastve kod Trebinja i u Glamočkom polju, kao i Gabeli.

Direktor Federalnog zavoda za geologiju navodi da je u skladu sa Zakonom o istraživanju nafte i plina na područje FBiH podijeljeno u istražne blokove: površine 1.300 do 1.400 kilometara kvadratnih po osnovnim granicama geološke karte.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh