Energija

Pad cijena nafte bez posla ostavio 100.000 radnika

Naftne kompanije su širom svijeta otpustile 100.000 radnika zbog oštrog pada cijene nafte, objavio je Blumberg.

Nafta - Nezavisne

Prema riječima direktora američke kompanije za globalno zapošljavanje Svift vorldvajd risorsiz (Swift Worldwide Resources) Tobijasa Rida, najviše otpuštanja je bilo u naftnom sektoru SAD i to na projektima proizvodnje nafte iz škriljaca, prenose “Nezavisne“.

Pored toga, otpuštanja su pogodila niz velikih projekata u Škotskoj, Australiji i Brazilu.

“Zaposleni u naftnoj industriji suočeni su sa neizvesnošću. U prethodnih sedam godine, taj sektor je imao problem zbog nedostatka radne snage, a sad prvi put ima višak radnika. Trenutno, kompanije praktično uopšte ne zapošljavaju nove radnike, ” citira Blumberg Rida.

On je takođe podsjetio da je u januaru bivši šef kompanije za inženjering Vud grup (Wood Group), Ian Vud, kog je angažovala britanska vlada da sprovede analize stanja naftne industrije Velike Britanije, utvrdio da zbog pada svetskih cijena nafte u regionu Sjevernog mora posao može da izgubi do 15.000 radnika u naftnom sektoru.

Prošlog mjeseca je, kako navodi Blumberg, i kanadska naftna kompanija Sankor enerdži (Suncor Energy) najavila otpuštanje 1.000 radnika i smanjenje investicija za milijardu dolara.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh