Energija

Nafta će se vaditi iz Orašja, centralne Bosne, Drežnice, Stoca i Neuma!

Istraživanje nafte na području FBiH konačno bi moglo krenuti u ovoj godini.

Istraživanje nafte u BiH - imageshack.com

Advertisements

Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije i Federalni zavod za geologiju bili su zaduženi do sredine januara 2015. godine sačiniti akcioni plan za realizaciju programa istraživanja za područje Dinarida. Obvezni su bili i, shodno Zakonu o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, izvršiti pripremne radnje u cilju pokretanja i realizacije programa istraživanja nafte i plina na prostoru sjeverne Bosne.

Naime, Vlada FBiH usvojila je program regionalnih istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na području FBiH za razdoblje od 2014. do 2023. godine kao dokument razvoja istraživanja perspektivnih područja nafte i plina na području Federacije BiH. Vlada je zadužila Federalno ministarstvo okoliša i turizma, finansija, rada i socijalne politike prostornog uređenja, te Federalnu upravu civilne zaštite da izvrši sve pripreme iz svoje nadležnosti u vezi istraživanja i eksploatacije nafte i plina, kao i da analizuju donesene politike i usporedne analize s politikama država s dobrom praksom u istraživanju u ovoj oblasti. Kako je poznato, strategijskim planom i programom razvoja energetskog sektora FBiH, usvojenim 2009. godine, naglašen je značaj i uticaj nafte i prirodnog plina na ukupan ekonomski i društveni razvoj BiH, piše “Večernji“.

U svrhu daljnjeg razvoja energetskog sektora, data je i preporuka za nastavak istraživanja nafte i plina na osnovu povoljnih rezultata ranije provedenih istraživanja. U tom kontekstu, program regionalnih istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na području FBiH za period od 2014. do 2023. godine predstavlja osnovni strategijski program Vlade za definisanje blokova za istraživanje i za dodjele koncesija.

“Na osnovi rezultata istraživanja, pretpostavlja se da postoje perspektivna područja za istraživanja nafte i plina u sjevernoj Bosni (Orašje, Odžak i Tuzlanski bazen), centralnoj Bosni (Sarajevsko-zenički bazen), te jugozapadnoj i južnoj BiH (Velika Kladuša-Glamoč-Drežnica-Stolac-Neum). Ova istražna područja su izdvojena tako da se uklapaju u dva odvojena projekta istraživanja nafte i plina: projekat “Dinaridi” (Velika Kladuša-Glamoč-Drežnica-Stolac-Neum i Sarajevsko-zenički bazen) i projekat “Sjeverna Bosna””, naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh