BIZnews

Wall Street blago pao

Razlog su loši rezultati Disneya i problemi regionalnih banaka.

Wall street - Michael Nagle/Bloomberg/Getty Images

Na Wall Streetu se u četvrtak trgovalo oprezno, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks pali zbog skromnih poslovnih rezultata Disneya i problema u regionalnim bankama. Dow Jones oslabio je 0.66 posto, na 33.309 bodova, a S&P 500 0.17 posto, na 4.130 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, 0.18 posto, na 12.328 bodova.

Najviše je jučer pala cijena dionice PacWest Bancorpa, nakon što je ta regionalna banka izvijestila da su njezini depoziti prošle sedmice smanjeni za 9.5 posto i da poduzima mjere za povećanje likvidnosti. To je pritisnulo i neke druge regionalne banke jer ulagači nisu sigurni koja će zapasti u probleme, a koja je stabilna. KBW indeks regionalnih banaka pao je 2.4 posto.

“Mislim da problemi nisu prošireni na cijeli sektor, nego od banke do banke. Vjerojatno će biti daljnje konsolidacije i glavobolje za investitore u regionalnim bankama”, kaže Oliver Pursche, potpredsjednik u tvrtki Wealthspire Advisors.
Među najvećim gubitnicama bila je jučer i dionica Walt Disneya, s padom cijene za gotovo 9 posto. Ta je kompanija, doduše, ostvarila kvartalne rezultate u skladu s očekivanjima na tržištu, ali u proteklom tromjesečju pao je broj pretplatnika na njezinu televizijsku uslugu.
Ulagači su oprezni i zbog neizvjesnost u vezi pregovora između demokrata i republikanaca o povećanju gornje razine državnog zaduživanja.

Ako se do 1. Juna u Kongresu ne postigne dogovor, savezne vlasti neće moći financirati rad dijela državnih institucija. Među gubitnicima je jučer bio i energetski sektor zbog pada cijena nafte. S druge strane, Nasdaq indeks porastao je zahvaljujući skoku cijene dionica Alphabeta za više od 4 posto, nakon što je taj tehnološki div predstavio nove proizvode povezane s umjetnom inteligencijom.

I na europskim se berzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.14 posto, na 7.730 bodova, a frankfurtski DAX 0.39 posto, na 15.834 boda. Pariški CAC ojačao je, pak, 0.28 posto, na 7.381 bod, piše Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh