BIZnews

Njemački poslovni ljudi optimističniji usprkos bankarskim potresima u svijetu

Turbulencija na globalnom financijskom tržištu nijepoamutila sve bolje raspoloženje u njemačkoj ekonomiji, pa je indeks poslovne klime Ekonomskog instituta Ifo u martu u odnosu na prethodni mjesec skočio za 2,2, boda, na 93,2.

Njemačka zastava - Twitter

Indeks je tako porastao peti uzastopni mjesec, ukazali su ekonomisti Ifo u ponedjeljak, predstavljajući svoj utjecajni konjunkturni barometar, piše Seebiz.

Ekonomisti su prethodno očekivali više pesimizma i stagnaciju indeksa. Oko 9.000 poduzeća iz redovitog mjesečnog istraživanja, međutim, nadolazeće razdoblje iščekuje uz optimizam.

“Njemačka ekonomija se stabilizira unatoč turbulenciji u međunarodnom bankarstvu”, rekao je predsjednik Ifo Clemens Fuest. Poslovna klima je bolja, dodao je, u svim sektorima ekonomije.

Njemačka vlada je prošlog tjedna ocijenila da potresi na međunarodnim tržištima ne ugrožavaju stabilnost njemačkog financijskog sustava.

Kolaps američke Silicon Valley Banka prethodno je izazvao potres i oživio sećanja na početak svjetske financijske krize prije 15 godina.

Njemačko nadzorno tijelo je u međuvremenu obustavljeno i prošloga tjedna iznova odobrilo poslovanje domaćeg ogranka SVB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh