BIZnews

Kako je najbogatiji Indijac izgubio 100 milijardi dolara: Povlači li u ponor i čitavu državu?

Tržišni gubici Adani grupe iznose više od 100 milijardi dolara, što je izazvalo zabrinutost zbog njihovog potencijalnog sistemskog uticaja, dan nakon što je njena vodeća kompanija odustala od ponude akcija od 2,5 milijardi dolara.

Povlačenje prodaje akcija Adani Enterprises označava dramatičan pad za osnivača Gautama Adanija. Bogatstvo ovog milijardera naglo je poraslo posljednjih godina, ali se smanjilo za samo nedjelju dana i to nakon što je američki prodavac na kratkom tržištu Hindenburg objavio kritički izvještaj o istraživanju.

Milijarderov potez da prekine prodaju akcija imao je uticaj na tržišta, politiku i poslovanje. Akcije Adanija su pale, opozicioni poslanici pozvali su na širu istragu i centralna banka je krenula u akciju da provjeri izloženost banaka.

U međuvremenu, jedinica za bogatstvo Citygroup prestala je da daje marginalne zajmove svojim klijentima protiv hartija od vrijednosti Adani grupe.

Adani je uspostavio partnerstva sa stranim gigantima kao što je francuski TotalEnergies i privukao investitore kao što je Međunarodna holding kompanija iz Abu Dabija dok teži globalnoj ekspanziji koja se proteže od luka do energetskog sektora.

Adani je otkazao prodaju akcija pošto se raspad akcija podstaknuo Hindenburgovim kritikama intenzivirao, uprkos tome što je u potpunosti potpisan dan ranije.

“Adani je možda započeo krizu povjerenja u indijske akcije i to bi moglo da ima šire tržišne implikacije”, rekla je said Ipek Ozkardeskaya, analitičar u Swissquote banci.

Akcije Adani Enterprisesa pale su danas za 27 odsto, zatvarajući se na najnižem nivou od marta 2022. Ostale kompanije grupe takođe su izgubile dalje, sa gubicima od 10 odsto u Adani Total Gas, Adani Green Energi i Adani Transmission dok su luke Adani i Specijalna ekonomska zona izgubile skoro 7 odsto.

Od Hindenburgovog izvještaja od 24. januara, kompanije grupe izgubile su skoro polovinu svoje kombinovane tržišne vrijednosti. Adani Enterprises – opisan kao inkubator Adanijevih poslova – izgubio je 26 milijardi dolara tržišne kapitalizacije.

Adani takođe više nije najbogatija osoba u Aziji, pao je na 16. mjesto na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu, a njegova neto vrijednost se skoro prepolovila na 64,6 milijardi dolara za nedjelju dana. Šezdesetogodišnjak je bio treći na listi, iza milijardera Elona Maska i Bernara Arnoa. Njegov rival Mukeš Ambani iz Reliance Industries sada je najbogatija osoba u Aziji.

Pad akcija izazvao zabrinutost

Pad akcija milijardera Adanija izazvao je zabrinutost u vezi sa vjerovatnoćom šireg uticaja na indijski finansijski sistem. Indijska centralna banka zatražila je od lokalnih banaka detalje o njihovoj izloženosti Adani grupi.

CLSA procjenjuje da su indijske banke bile izložene oko 40 odsto od 24,5 milijardi dolara duga Adani grupe u fiskalnoj godini do marta 2022.

“Vidimo da tržište gubi samopouzdanje u tome kako procijeniti gdej može biti dno i iako će doći do kratkotrajnih skokova, očekujemo fundamentalnije negativne rizike s obzirom na to da će više privatnih banaka (koje) vjerovatno smanjiti ili smanjiti maržu”, rekla je Monika Hsiao, glavni investicioni službenik kreditnog fonda Triada Capital sa sedištem u Hong Kongu.

U Nju Delhiju, opozicioni poslanici podneli su obavještenja u parlamentu zahtevajući raspravu o izvještaju prodavača na kratko. Kongresna partija je pozvala da se uspostavi Zajednički parlamentarni komitet ili da Vrhovni sud nadgleda istragu, dok su neki poslanici uzvikivali slogane protiv Adania unutar parlamenta, koji je odložen za danas.

Akvizicije od 13,8 milijardi dolara

Adani je 2022. godine napravio akvizicije u vrednosti od 13,8 milijardi dolara, pokazuju podaci Dealogica, što je najviše ikada i više nego duplo više nego prethodne godine.

Otkazano prikupljanje sredstava bilo je ključno za Adani, koji je rekao da će koristiti 1,33 milijarde dolara za finansiranje projekata zelenog vodonika, aerodromskih objekata i grinfild brzih puteva, i 508 miliona dolara za otplatu duga u nekim jedinicama.

U Hindenburgovom izvještaju navodi se da je Adani Group nepravilno koristila ofšor poreske rajeve i manipulaciju akcijama. To je takođe izazvalo zabrinutost zbog visokog duga i procena sedam kompanija Adani na berzi.

Adani grupa je odbacila optužbe, rekavši da optužbe za manipulaciju akcijama “nemaju osnova” i da proizilaze iz nepoznavanja indijskog zakona. Rečeno je da je uvek davalo neophodna regulatorna otkrića.

Adani je uspio da obezbijedi upis na prodaju akcija u utorak iako je tržišna cijena akcija bila ispod cijene ponude emisije. Maibank Securities i Abu Dhabi Investment Authoriti su dali ponudu za glavni deo emisije, investicije koje će sada nadoknaditi Adani.

Kasno sinoć, osnivač grupe rekao je da povlači prodaju zbog pada cene akcija, dodajući da njegov odbor smatra da to “neće biti moralno ispravno”, prenosi Rojters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh