BIZnews

Ograničenje cijene ruskih naftnih proizvoda prati slično ograničenje od 60 USD po barelu uvedeno 5. decembra

Evropska komisija je predložila da EU odredi ograničenje cijene od 100 USD po barelu na ruske naftne proizvode poput dizela i 45 USD po barelu za ostale derivate, saopštili su evropski zvaničnici.

Nafta - Twitter

Prijedlog je poslan članicama EU, čiji će predstavnici raspravljati o tome na sastanku danas poslije podne s ciljem da dođe do dogovora prije nego što na snagu stupi ograničenje cijene na ruske naftne proizvode 5. februara.

Ograničenje cijene ruskih naftnih proizvoda prati slično ograničenje od 60 USD po barelu uvedeno 5. decembra, prenose Nezavisne.

Ograničenje cijene nafte ruske nafte uvela je i Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 Sjedinjene Američke Države (SAD), Japan, Kanada, Britanija, Italija, Francuska i Njemačka te EU.

Oba ograničenja cijene nafte obuhvataju zabranu zapadnim osiguravajućim i brodskim kompanijama da osiguravaju ili da prevoze rusku sirovu naftu i derivate sem uoliko su kupljeni po određenoj ili ispod dozvoljene cijene nafte, piše Onasa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh