BIZnews

Mostar bogatiji za devet novih biznisa

U sklopu projekta “LiNK4StartUps” koji financijski podržava Evropska unija danas je potpisan ugovor s devet kandidata koji su prošli obuku te pokrenuli proces registracije novih biznisa na području Grada Mostara.

Mostar bogatiji za devet novih biznisa - nezavisne.com

Novim biznisima bit će pružena financijska podrška za nabavku stalnih sredstava za rad te mentorska podrška kroz prvu godinu poslovanja.

Grupa kandidata je uz podršku iskusnih stručnjaka iz oblasti poduzetništva, a po metodologiji Međunarodne organizacije rada “Pokreni svoj posao” prošla kroz program izrade poslovnog plana.

Jedna od korisnica grant sredstava Andna Peco kazala je kako je pokrenula biznis fotografiranja i digitalnog marketinga pohvalivši Udruženje “LiNK” koje joj je pomoglo svojim obukama i gdje su, kako ističe, korisnici dobivali znanje za pokretanja biznisa, pružanje informacija i financijske potpore.

Direktorica Centra usluga LiNK Alisa Gekić kazala je kako su ovim potpisivanjem podržali 24 nova biznisa na području gradova Mostara i Konjica i Općine Prozor- Rama, s tim da ih je najviše u Mostaru.

Na samom početku sudionici su razvijali svoje poslovne ideje, analizirali ekonomske i financijske pokazatelje, alate za promociju i druge bitne elemente poslovnog plana.

“Ovim potpisivanjem Grad Mostar dobiva devet novih biznisa, a to je najmanje deset novih radnih mjesta. Uskoro očekujemo i početak obuka za deset novih korisnika. Također, u ovoj godini očekujemo najmanje dvadeset biznisa na području Grada Mostara”, istakla je Gekićeva, a prenosi Fena.

Predsjednik udruženja “LiNK” Tomislav Majić ocijenio je kako su ovim prokletom ostvarili direktnu sinergiju sa strukturama Gradske uprave, a smatra i da zajedničkim aktivnostima mogu privući još više sredstava Evropske unije za Grad Mostar i druge projekte.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić takođe je zahvalio svima koji su dio ovog projekta i čestitao dobitnicima grant sredstava, pišu Nezavisne.

“Korisnicima želim puno uspjeha u radu. Gradska uprava je uvijek otvorena za korisnike preko servisa (Biznis servis centar) pomoću kojega ćemo ispratiti cijelu ovu priču. Suradnja s LiNK-om već godinama postoji i ona je uspješna. Ovo je još jedan dokaz da smo na uspješnom putu i da ćemo nastaviti kroz proračun pomagati ovakve projekte, jer su vrijedni i bitni”, naglasio je Kordić.

Projekt “LiNK4startUps” provodi se u okviru programa “EU4BusinessRecovery – COVID-19 Investment Response” koji financiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi UNDP u partnerstvu s GIZ-om i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh