BIZnews

Koliko je veliki AS Holding: Krenuli od jedne prodavnice pa preuzeli vodeće bh. kompanije

Ove sedmice tešanjski AS Holding objavio je ponudu za puno preuzimanje Zeničke industrije mlijeka (ZIM). ZIM je uspješna firma s godišnjim prihodima od oko 9 miliona KM.

S je već vlasnik oko polovine dionica zeničke firme, a sada pokušava preuzeti i drugu polovinu i postati jedini vlasnik. Prvi udio je stekao još 2018. godine.

Ovim se nastavlja strategija širenja tešanjske grupacije koja je jedan od najvećih i najvažnijih poslovnih sistema u BiH. Oni su krenuli od malog biznisa da bi kasnije toliko narasli da su preuzeli neke od vodećih bh. kompanija i to u raznim oblastima, poput Vispaka, Klasa, Agrokomerca, Solane, Bosnalijeka, Svjetlostkomerca…

Kako smo već pisali, njihov put je započeo daleke 1988. kada su otvorili prvu trgovinu, a kompanija AS je osnovana 1996, nakon čega počinju i s proizvodnjom.

Veliki uspon započeli su 2007. godine kada su preuzeli kompaniju Kent u Visokom. Riječ je o prvoj akviziciji u kojoj je jedan domaći proizvođač kupio stranu firmu.

Tri godine kasnije preuzimaju visočki Vispak, što je bila jedna od najznačajnijih akvizicija u sektoru proizvodnje hrane u Bosni i Hercegovini u to vrijeme.

AS Group 2013. preuzima vodu Oaza, a godinu kanije kupuju sarajevske gigante Klas i Sprind, kao i Mlin i pekare Ljubače i time postaju jedan od lidera u proizvodnji hrane na domaćem tržištu.

Tu se ne zaustavljaju, pa 2017. preuzimaju imovinu Agrokomerca te oživljavaju pogone i brojne brendove ovog preuzeća, jednog od najpoznatijih na prostoru bivše Jugoslavije.

AS Holding je 2020. kupio paket dionica vodeće domaće farmaceutske kompanije Bosnalijek za 18,8 miliona KM i postao njen drugi najveći dioničar sa oko 16 posto udjela, koliko i danas drži.

U međuvremenu su, također, preuzeli Svjetlostkomerc, vodeći bh. maloprodajni lanac knjižara. Akviziran je i o većinski udio u Solani, koja je također regionalni lider u svojoj branši.

AS grupacija posjeduje još nekoliko kompanija. Danas su lideri u proizvodnji hrane u BiH i među liderima u regionu, prenosi biznisinfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh