BIZnews

Turska povećava minimalnu zaradu za 55 posto

U Turskoj će minimalne plate biti veće za čak 55 posto kako bi se ublažila visoka inflacija koja pogađa milione stanovnika.

Turska lira - Blogspot

Prema zvaničnim podacima, stopa inflacije iznosi 84,4 posto i najviša je u posljednjih 24 godine.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u današnjem televizijskom obraćanju u Ankari naglasio da će minimalna plata od sljedeće godine biti 8.500 lira (skoro 839 KM). Podaci vlasti kazuju da više od 30 posto radnika ima minimalnu platu.

Međutim, kako izvještava CNBC, ovakva odluka ima i politički značaj, jer će u junu sljedeće godine u ovoj državi biti opći izbori na kojima će biti izabran novi predsjednik.

Rast inflacije je prošli mjesec usporio, što se desilo prvi put u posljednjih 18 mjeseci. Inflacija je do usporavanja rasta iznosila 85,5 posto, prenio je Bankar.me.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh