BIZnews

Države članice EU dogovorile gornju granicu cijene gasa

Ministri energetike članica Evropske unije u ponedjeljak su dogovorili gornju granicu cijene gasa, nakon višesedmičnih razgovora o hitnoj mjeri koja je podijelila mišljenja u tom bloku dok nastoji ublažiti energetsku krizu.

Plin - Energetika-lj.si

Ograničenje je najnoviji pokušaj 27 država članica EU da snize cijene gasa koje su povećale račune građana za energiju i dovele do rekordno visoke inflacije ove godine, nakon što je Rusija prekinula većinu svojih isporuka gasa prema Evropi.

Ministri su se usuglasili da uvedu gornju granicu ako cijene pređu 180 eura po megavat-satu tokom tri dana na osnovu ugovora o jednomjesečnom gasnom čvorištu nizozemskog Title Transfer Facility (TTF), koji služi kao evropsko mjerilo, saopćili su zvaničnici EU i navodi se u dokumentu u čiji je uvid došao Reuters.

Ograničenje se može aktivirati od 15. februara 2023. godine, navodi se u dokumentu koji detaljno opisuje konačni sporazum. Dogovor će zemlje formalno odobriti u pisanoj formi, nakon čega može stupiti na snagu.

Kada se provede, spriječio bi bilo kakvu trgovinu TTF ugovorima po cijeni većoj od 35 eura po megavat satu, iznad referentnog nivoa zasnovanog na postojećim procjenama cijena tečnog prirodnog gasa (LNG), izjavila su za Reuters dvojica zvaničnika EU.

Njemačka je glasala za podršku sporazumu, uprkos tome što je izrazila zabrinutost zbog uticaja politike na sposobnost Evrope da privuče zalihe gasa na globalnim tržištima po konkurentnim cijenama, izjavila su tri zvaničnika EU.

– Ovdje se radi o našoj energetskoj budućnosti. Riječ je o energetskoj sigurnosti. Radi se o tome da imamo pristupačne cijene – izjavila je u ponedjeljak belgijska ministrica energetike Tinne Van der Straeten.

U početku, ograničenje se neće primjenjivati na privatnu trgovinu plinom izvan energetskih berzi, iako se to može preispitati kada stupi na snagu, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh