BIZnews

Zašto je dizel toliko važan i zašto bi sada mogao snažno poskupjeti?

Novinar Tin Bašić s portala cijenegoriva.info za N1 je komentarisao kakve cijene goriva možemo sada očekivati.

“Postoji velika vjerovatnoća da će doći do drastičnijeg rasta cijena naftnih derivata na benzinskim stanicama”, kazao je Bašić za N1.

Bašić je komentarisao i najave da bi cijena dizela mogla jako skočiti. Objasnio je zašto je dizel tako važan i zašto bi sada mogao naglo poskupjeti.

“Dizela očigledno nema dovoljno na mediteranskom tržištu i na zalihama, a s obzirom na to da je eurodizel okosnica cijele privrede – sav prijevoz i logistika se temelje na dizelu, kamioni, bageri, kombiji, svi voze na eurodizelu; dakle, ako je temelj privrede i logistike eurodizel, onda se troši više nego benzin pa je i potražnja velika. Ako je potražnja velika, a nema ga na zalihama, normalno je da cijene rastu”, objasnio je Bašić.

Istakao je da je situacija s Ukrajinom dovela do velikog poremećaja na tržištu.

“Cijene su nam trenutno visoke, ali maloprodajna cijena naftnih derivata nije visoka kao ljetos. Postoji određeni pad u posljednjih nekoliko mjeseci, a šta će biti u budućnosti, mislim da niko ko se ovim bavi nema hrabrosti to predvidjeti, ne znamo šta će biti za sedmicu”, pojasnio je, između ostalog, Bašić navodeći da će vlade morati sigurno donositi nove uredbe i da će to trajati unedogled sve dok je trenutna situacija aktuelna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh