BIZnews

Inspektori češljaju i mljekare: Niko neće ostati pošteđen

Na osnovu prekontroliranih tržnih centara utvrđeno je da većina krši propise pri formiranju cijena.

Mlijeko - Ilustracija / Faktor.ba

Inspektori Republike Srpske od prošle sedmice vrše kontrolu cijena osnovnih životnih namirnica u maloprodaji i veleprodaji, kako bi bilo spriječeno nekontrolirano poskupljenje ove robe. Osim prodajnih centara, češljaju knjige i u mljekarama kako bi utvrdili postoje li odstupanja pri krojenju cijena.

Glavni tržišni inspektor RS, Radivoje Gavrić rekao je kako su ušli u sve mljekare u RS polovinom prošle sedmice, piše Glas Srpske. Provjerava se na bazi čega su formirane otkupne i veleprodajne cijene.

“Prekontrolirat ćemo u njihovim knjigama sve stavke vezane za cijene, jer i oni moraju poštovati propise pri formiranju cijena, odnosno imaju određenu maržu koja je izražena u procentima”, rekao je Gavrić za ovaj medij.

Glibanović: Građani moraju znati da farmeri nisu osjetili slast poskupljenja mlijeka

Nelogično je, kako navodi, da otkupe litar mlijeka po 0,50 ili 0,60 maraka, a u konačnici on izađe 2,50 KM dodavši će se utvrditi te kalkulacije i da će prve rezultate kontrola imati ove sedmice. Inspektorat RS je po naredbi entitetske vlade “podigao” sve gradske i opštinske tržišne inspektore na teren gdje kontroliraju cijene osnovnih životnih namirnica.

“Niko neće ostati pošteđen, sve ćemo kontrolirati”, poručio Gavrić.

Na osnovu prekontroliranih tržnih centara utvrđeno je da većina krši propise pri formiranju cijena. Tako je samo u ovom mjesecu kontroliran 21 tržni centar, a u 12 slučajeva su utvrđeni propusti. Zbog toga su im inspektori napisali 12 prekršajnih naloga u vrijednosti od 90.000 KM.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh