BIZnews

Drugi biznis-forum bh. dijaspore – BHdiaFor 2014 – Dijaspora je kapital koji BiH ne zna iskoristiti

U cilju povećanja investicija u Bosnu i Hercegovinu, nevladina organizacija Naša perspektiva u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH i Svjetskim savezom dijaspore BiH organizovala je danas u Sarajevu Drugi biznis – forum bh. dijaspore – BHdiaFor 2014.

No image - Haber.ba


Biznis-forum bh. dijaspore – BHdiaFor 2014 (Foto: Oslobođenje)

Kako je prije početka Foruma istakao Armin Alijagić, predsjednik nevladine organizacija Naša perspektiva, Forum je okupio oko 150 učesnika iz BiH i dijaspore.

Projekti

“Forumu prisustvuje 60 bh. privrednika i 60 privrednika iz dijaspore, uz ostale goste iz nevladinog i vladinog sektora, te ambasada, a jedan od njegovih ciljeva je i uspostavljanje poslovne saradnje između domaćih i kompanija u inostranstvu u kojima rade ili čiji su vlasnici članovi zajednice bh. dijaspore”, kazao je Alijagić.

Prvi forum koji je održan prošle godine, prema riječima Sanela Jakupovića, predsjednika Grupacije BHdiaFor, rezultirao je konkretnim projektima i poslovnoj saradnji.

“Ove godine fokus je na projektima iz IT sektora, drvne, metalne industrije, na projektima obnovljivih izvora energije, turizma i sportskog menadžmenta”, kazao je Jakupović, najavljujući formiranje razvojnog fonda za bh. dijasporu.

Podršku Forumu dalo je i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a prema riječima Ruzmire Tihić-Kadrić iz Ministarstva, oni su svjesni ogromnih potencijala i resursa dijaspore i žele da stvore sistemska rješenja za vezivanje tih potencijala sa BiH.

Bruno Bojić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, upozorio je da ambijent u BiH nije tako dobar i povoljan za investiranje zbog političkih previranja i neusklađenosti sa evropskom legislativom.

“Međutim, činjenica da oko dvije milijarde dolara koje godišnje uđu u BiH potiče od dijaspore, što je čini značajnim kreditorom i donatorom, mora nas potaknuti da utječemo na vlast kako bi se stvorio dobar ambijent za poslovne investicije”, naglasio je Bojić.

Malo tržište

Da BiH još nije imala pravog sluha za dijasporu, potvrdio je i Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH.

“Dijaspora BiH je ogroman kapital koji BiH nije i ne zna da iskoristi. S druge strane, bh. dijaspora je uplašena kada je u pitanju investiranje u BiH, zbog nesigurnog poslovnog ambijenta, a velike kompanije smatraju bh. tržište malim, pa se treba fokusirati na tržište regije”, kazao je Šehović.

Direktor konsultantske kuće Diaspora Matters iz Irske Kingsley Aikins  prenio je učesnicima Foruma svjetska iskustva, odnosno koja je uloga dijaspore u funkciji ekonomskog razvoja zemalja porijekla.

Inače, biznis-forum bh. dijaspore  zamišljen je kao mehanizam pomoću kojeg migranti mogu lakše doprinijeti rastu i razvoju u BiH, a koji će intenzivirati protok resursa i znanja dijaspore prema BiH s ciljem ubrzanja ekonomskog i socijalnog razvoja zemlje.

(oslobodjenje)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh