BIZnews

Apple objavio rekordnu dobit od 83 milijarde dolara

Ipak, analitičari procjenjuju da će snažan rast segmenta usluga vratiti kompaniju na vrijednost iznad tri biliona dolara

Apple - Nezavisne.com

Podatke o svojoj dobiti u trećem kvartalu prošle godine, kompanija Apple je objavila. Iznos je 83 milijarde dolara i veći je od prognoza koje su davali analitičari.

Prema objavljenim podacima, samo od prodaje iPhonea, Apple je zaradio 40,7 milijardi dolara, zatim od iPada 7,22 milijarde dolara, Maca 7,4 milijarde.

Neto prihod pao
Za više od tri posto dionice Applea su porasle nakon objavljenog izvještaja. Uprkos rekordnoj dobiti, Apple je saopćio da je neto prihod pao za 10,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Neki od problema sa kojima se Apple suočava su inflacija koja pogađa kupce i kovid lokdauni (covid lockdowni) u Kini koji osim što smanjuju prodaju stvaraju i probleme u proizvodnom lancu.

Tržišna kapitalizacija
Tržišna kapitalizacija kompanije je također trpila zbog većeg pada u tehnološkom sektoru, pa sada iznosi 2,5 biliona dolara.

Ipak, analitičari procjenjuju da će snažan rast segmenta usluga vratiti kompaniju na vrijednost iznad tri biliona dolara


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh