BIZnews

Koja je tajna uspjeha brendova AS Holdinga?

Kada na policama trgovina ugledate neke od domaćih brendova poput vode Oaza, Zlatne džezve, Zlatnog pudera, Maze, Tuzanske soli i drugih, koji su sastavni dio svakog domaćinstva već godinama, znajte da iza priče od nastanka proizvoda do police stoji dugotrajan i ne tako jednostavan proces.

Napraviti brend za kompanije kao što su Klas, Vispak, Solana, AS, AC Food i ostalih 16 koje su u sastavu AS Holdinga, ne znači samo napraviti logo, odabrati pravu boju i fontove, nego naći način kako prezentovati vrijednosti komapnije koje se ogledaju u svemu s čime potrošači dođu u kontakt.
Osnivanje AS Holdinga koji je ujedinio veliki broj uspješnih domaćih kompanija sa tradicijama dugim i preko stotinu godina, iznjedrilo je visokokvalitetne i inovativne proizvode koji su obogatili bh. tržište. Sve ovo, rezultat je metodologije, inovacija i kvalitete korporativnog upravljanja poslovanjem, koji je jednako uveden u sve kompanije pod Holdingovim „krovom“.

„ Originalnost, povjerenje, transparentnost i usluga ključni su pojmovi koje naši zaspolenici imaju na umu kada grade neki brend. Za uspjeh naših brendova možemo zahvaliti i preciznim analizama i modernim metodologijama stvaranja koncepata brendova, koje realizuju naši ekspertni timovi. Mi polazimo od činjenice da se proizvodi kupuju ne samo zbog njihove konkretne upotrebe već i u velikoj mjeri zbog životne filozofije koju potrošač dijeli s konkretnim brendom. Iz tog razloga razvoju i priči svakog našeg brenda pristupamo sa izuzetno zahtjevnim i dugotrajnim pripremama, te smatram da i u tom dijelu leži tajna uspjeha.“ – navodi Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Holdinga.

Da su iskoristili kvalitetnu „mješavinu“ pravih poslovnih poteza i smjernica za izgradnju brenda, dokazuje činjenica da je Zlatna džezva prvi brend po lojalnosti potrošača u Bosni i Hercegovini kada je riječ o kategoriji tradicionalne kafe i da se izvozi u 28 zemalja. Pomisliti na poklon rodbini i prijateljima van granica BiH, a ne uzeti Klasov Bosanski lokum je nezamislivo. Znati da je Tuzlanska Solana sa svojom soli stalno i kontinuirano godinama prisutna na teritoriji cijele Srbije i zemalja regije je značajna činjenica.
Pored ovih brendova tu je i voda Oaza koja je u našu državu 2000-tih godina donijela niz zlatnih i srebrnih medalja sa Međunarodnog testiranja voda u američkom Berkli Springsu.

„ Od naših velikih uspjeha ne možemo, a da ne spomenemo kremni namaz Maza koji je za samo nekoliko mjeseci nakon izlaska, u Briselu osvojio prestižnu Superior Taste nagradu sa 3 zvjezdice koju su joj dodijelili najprofesionalniji stručnjaci za okuse proizvoda iz Međunarodnog instituta za okus. To je jedno od najvećih priznanja, kako za kompaniju AC Food koja proizvodi Mazu, tako i za AS Holding ali i čitavu BiH. U našem portfoliju je preko 1200 proizvoda od kojih je veliki broj ostvario izuzetno zapažene rezultate zbog svoje kvalitete i prepoznatljivosti. Ponosan sam na sve što su napravili naši uposlenici, na svakog radnika od proizvodnje pa do direktora. Uvijek nesebično ističem njihov trud, zalaganje i profesionalizam“ ističe Hrvić.
Od lokalnih trgovaca do izgradnje „mašinerije“ zvane AS Holding prošlo je preko 30 godina. Posljednjih nekoliko, bilo je ključno u izgradnji sistema po kakvom danas posluju kompanije u sastavu AS Holdinga. Investicije u najmoderniju tehnologiju, razvoj koncepata inovativnih proizvoda, širenje na velika evropska i svjetska tržišta, zapošljavanje stručnih kadrova i kontinuirane edukacije, čine AS Holding jednim od najznačajnijih proizvođača hrane u ovom dijelu Evrope.

A tamo preko, u velikim evropskim i svjetskim državama, brendovi AS Holdinga ostvaruju zapažene rezultate i pozitivne reakcije potrošača. Zlatna džezva se pije u Skandinaviji, Klasov Zlatni puder se koristi za pripremu jela u Engleskoj, a trgovine u SAD-u i Njemačkoj imaju Kent, Mazu, Tuzlansku so… Najvažnije od svega je kontinuiran izvoz što je najbolji dokaz prepoznatljivosti kvalitete navedenih bh. proizvoda.
Uspjeh kompanija AS Holdinga „slavi“ se i kroz sponzorsku podršku sportskih događaja i bh. fudbalske, košarkaške i rukometne reprezentacije.

Nakon svega navedenog sigurni smo da će se još dugo od Klasove i Sprindove jufke praviti najbolje pite, od Zlatnog pudera najukusnija domaća jela, mirsat će kuće na Zlatnu džezvu i Vispakove juhe, a Tops biti prvi izbor svih mališana…u tome je uspjeh naših, domaćih brendova!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh