BIZnews

Cijene nafte zbog rizika od recesije pale oko 1,5 posto

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 1,5 posto, na 96,72 dolara.

Nafta - Twitter

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su pale jer se trgovci plaše da će usporavanje rasta najvećih svjetskih privreda izazvati pad potražnje za “crnim zlatom”.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 1,5 posto, na 96,72 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,45 posto, na 90,77 dolara.

Cijene nafte posljednjih dana osciliraju u uskom rasponu jer situacija u najvećim svjetskim privredama nije zavidna.

Američka provreda je tehnički u recesiji, a recesija zbog energetske krize prijeti i eurozoni, dok se rast azijskih privreda, posebno kineskog, usporava.

Trgovci se plaše i daljeg usporavanja rasta najvećih svjetskih privreda jer se očekuje dodatno povećanje kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni, s obzirom da centralne banke moraju suzbiti previsoku inflaciju, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh