BIZnews

STIGLI I DO FILIPINA Od hrane najviše izvozimo masti i ulja, u uvozu dominira meso

U prvom polugodištu ove godine iz BiH je izvezeno prehrambenih i agroproizvoda u ukupnoj vrijednosti od oko 488 miliona KM, što predstavlja povećanje za oko 89 miliona KM ili 22.

Kupovina - Dnevni-list.ba

U istom periodu, uvezli smo ovih proizvoda u vrijednosti dvije milijarde KM, što je povećanje od 470,5 miliona KM ili 31 odsto u poređenju sa prvim polugodištem lani.

Analiza Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuje da u izvozu vrijednosno najviše učestvuju masnoće i ulja biljnog i životinjskog porijekla, prerađevine od mesa, proizvodi na bazi žitarica, pića, alkohol i sirće, mlijeko i mliječni proizvodi, voće za jelo.

Masti i ulja je izvezeno u ukupnoj vrijednosti od oko 70 miliona KM, što je više za 29 miliona KM ili 72 odsto u odnosu na prvo polugodište prethodne godine. Većinu izvoza, tačnije vrijednost od 55 miliona KM, čini izvoz ulja dobijenog od suncokreta, šafranike, kojeg smo najviše izvezli u Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Filipine i Njemačku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh