BIZnews

Bh. malinari zabrinuti: Ako cijena bude ispod 10 KM po kilogramu, nećemo ih ni brati

Bh. malinari zabrinuti: Ako cijena bude ispod 10 KM po kilogramu, nećemo ih ni brati

Maline - Bugojno.ba

U iščekivanju ovogodišnje berbe, bratunački malinari nisu optimisti. Od otkupne cijene zavisi hoće li uopšte krenuti u berbu, jer, kako kažu, sve jeftinije od deset maraka za njih je čist gubitak.

“Ako cijena bude mala, onda su nas ubili, ubili smo se radeći. Ako to ukinem, ja drugo ništa sijati neću, to će biti prazne njive”, priča proizvođač malina iz Bratunca Milomir Milovanović.

“Zaoravaju, evo ovdje je bio malinjak gdje je sad kukuruz, tamo kukuruz je bio malinjak, iza ovih je bio malinjak, sve je to uništeno, jedno sedam dunuma”, pokazuje nam proizvođač malina iz Bratunca Pavle Milovanović, piše BHRT.

Otkupljivači kažu da je o cijeni ovogodišnjeg roda još uvijek rano govoriti. Da li će ponuditi cifru koju priželjkuju proizvođači, nisu otkrili.

“Cijenu tržište diktira, mi to još ne znamo, nezahvalno je malo i govoriti, dešavanja su specifična zbog rata u Ukrajini, šta će biti i kako, to mi još ne znamo”, navodi agronom u hladnjači Ekonik Danka Mićić.

Na kvalitet računamo, ali prinos će do 30% biti manji u odnosu na prošlu godinu, posebno gdje je bio prošle godine grad na početku berbe, odrazilo se i ove godine, može se vidjeti i iza mene ovdje”, pokazuje nam predsjednik UO Udruženja malinara Vilamet Bratunac Ivan Stojanović.

U bratunačkom udruženju malinara ‘Vilamet’ kažu da je, pored cijene, upitan i prinos jer malinjaci nisu u dobrom stanju.

“Nevrijeme koje nas je prošle godine zadesilo smanjilo je 50% prinosa i ove godine je smanjen prinos, kraće su rodne grane”, objašnjava rukovodilac rasadničke proizvodnje Marina Jovanović.

Uz to, mnogi pred početak berbe muku muče i sa nedostatkom sezonaca.

Kada je riječ o kupinama, prošle godine je kilogram u otkupu koštao pet maraka, a ove će godine će prema nekim procjenama cijena biti duplo manja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh