BIZnews

Porasle cijene nafte

Cijena nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima, jer su slaba globalna ponuda i očekivano povećanje potražnje za gorivom tokom ljetne sezone u SAD-u smanjili zabrinutost zbog moguće recesije i kineskih mjera zbog covida-19.

Nafta - energetika.rs

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 113.86 dolara, dok se barelom na američkom tržištu trgovalo po 36 centi više cijeni, od 110.65 dolara.

Analitičari smatraju da će očekivani dogovor unutar EU o zabrani uvoza ruske nafte dodatno smanjiti ponudu i utjecati na rast cijene.

Drugi uzrok rasta cijene je povećanje potražnje za benzinom u SAD-u. Očekuje se da će ceste tijekom vikenda na koji pada blagdan Dana sjećanja u SAD-u biti najprometnije u zadnje dvije godine, jer sve više vozača kreće na ceste nakon dugotrajnih blokada zbog koronavirusa, unatoč visokim cijenama goriva.

Tu su i napori Pekinga za okončanje karantena u velikim gradovima, što će povećati potražnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je objavila da je cijena barela njezinih članica u ponedjeljak vrijedila 115.95 dolara i poskupjela 1.26 dolara u odnosu na prethodni radni dan, piše Raport.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh