BIZnews

Wall Street snažno porastao nakon dva dana pada

Wall Street snažno porastao nakon dva dana pada

Wall Street - Twitter

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle, nakon dva dana pada, jer je predsjednik Feda Jerome Powell signalizirao da će središnja banka vjerojatno povećati kamatne stope blaže nego što se očekivalo.

Dow Jones ojačao je 596 bodova ili 1,79 posto, na 33.891 bod, dok je S&P 500 skočio 1,86 posto, na 4.386 bodova, a Nasdaq indeks 1,62 posto, na 13.752 boda.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica porasle, a među najvećim dobitnicima bio je financijski sektor, s rastom od 2,6 posto, nakon oštrog pada prethodnih dana.

Indeks bankarskog sektora skočio je, pak, 3 posto, nakon što je dan prije skliznuo na najnižu razinu od rujna prošle godine.

Znatno su porasle i cijene dionica u energetskom sektoru jer je cijena nafte dosegnula najviše razine u gotovo osam godina, nakon što su sankcije Zapada protiv Rusije narušile isporuke ‘crnog zlata’ iz Rusije.

Snažan skok cijena dionica zahvaljuje se Powellu, koji je u izvješću Kongresu o gospodarskoj situaciji kazao da će se na sjednici čelnika Feda u ožujku založiti za povećanje ključnih kamata za 0,25 postotnih bodova.

To je oraspoložilo ulagače jer je dosad prevladavalo mišljenje da bi, kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, središnja banka mogla povećati kamate za oštrih 0,50 postotnih bodova.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada o zapošljavanju u privatnom sektoru u prošlom mjesecu, što pokazuje da najveće svjetsko gospodarstvo i dalje stabilno raste.

Zahvaljujući svemu tome, vijesti o daljnjim napadima ruske vojske na ukrajinske gradove, koje su posljednjih dana pritiskale tržište, jučer su bile u drugom planu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,36 posto, na 7.429 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,69 posto, na 14.000 bodova, a pariški CAC 1,59 posto, na 6.498 bodova, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh