BIZnews

Cijene goriva rastu, reagovali i inspekcijski organi

Cijene goriva na benzinskim pumpama, u posljednjih desetak dana, više puta su mijenjane.

Gorivo - Nezavisne.com

Građani su, u strahu od mogućih nestašica, počeli panično nabavljati osnovne životne namirnice, što su iskoristili mešetari te nesrazmjerno dizali cijene. Reagovali su i inspekcijski organi.

„Mi smo kao što sam rekao spremni da akcizu koja je 30 feninga na dizel i 40 feninga na benzin da je suspendujemo na neko određeno vrijeme“, istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS-a.

Entiteti su možda spremni da se odreknu akcize na naftu i naftne derivate, ali vlasnici benzinskih pumpi nisu spremni da se odreknu ekstraprofita. S prvim pričama o mogućoj nestašici i novim drastičnim skokovima na berzama, stvorene su ogromne gužve, a u maloprodaji gorivo je došlo i do tri marke.

„Vidjeli ste da u posljednjih nekoliko dana te cijene rastu jednom većom dinamikom nego što je to normalno i uobičajeno i došlo je do poskupljenja roba široke potrošnje“, kaže Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS-a.

I kao što je rečeno, povećanje nije bilo ni normalno, ali ni u skladu sa važećim normama, pa su reagovali i inspekcijski organi, sa vanrednim kontrolama benzinskih pumpi.

„Ukupno izrečeno za oa prethodna dva dana 74 prrekršajna naloga čija vrijednost iznosi 527 hiljada i 200 KM. Sve ovo što je nkontrolisano i gdje su inspektori prisustvovali kontrolama, cijene su korigovane, znači, vraćene su nazad”, naveo je Radivoje Gavrić, glavni tržišni inspektor u Inspektoratu RS-a.

Gavrić pojašnjava da je Uredbom propisana maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, dok je trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo propisana maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata. Rad inspekcijskih organa podržavaju i u grupaciji za promet nafte i derivata.

„Možda je u posljednjih par dana došlo do nesrazmjernih povećanja kod određenih distributera i naravno, oni treba da snose sankcije. Svakako treba napomenuti da većina distributera puštuje sve zakone, u skladu sa svim zakonskim propisima se ponašaju i u skladu sa poslovnom etikom“, istakao je predsjedavajući Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Dragan Trišić.

Kako kaže, neetično je kada građani traže stabilizaciju tržišta da trgovci ne prilagode poslovanje trenutnom ambijentu. Oni najpogođeniji razočarani su praksom prekomjernih povećanja cijena goriva, piše Federalna.

Zbog svakodnevnog povećanja cijena na benzinskim pumpama, inspektori će i u narednom periodu vršiti kontrole. No, pitanje je mogu li biti toliko učestale, a kazne djelotvorne da nepravednim, gotovo svakodnevnim poskupljenjima, stanu u kraj?


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh